264. „Krokieciki z kapustą kiszoną i soczewicą”

Pobierz PDF

Na chwilę przed Wigilią przedstawiamy ostatni z tegorocznych wegańskich i bezglutenowych przepisów. Jest to coś dla tych, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni, cenią sobie proste rozwiązania i dobry smak. Możecie oczywiście podzielić się przepisem z anglojęzycznymi przyjaciółmi, bo jak zawsze mamy napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość: 25-30 sztuk

Składniki:

  • 25-30 małych płatów papier ryżowego (o średnicy ok. 15 cm)
  • 20 dag soczewicy
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli do farszu
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • Olej ryżowy do smażenia sajgonek
  • 400 ml wody do gotowania soczewicy
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ok. 150 ml wody do zalania siemienia lnianego
  • 1 szczypta soli do siemienia lnianego
  • kilka łyżek mąki z ciecierzycy

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż się ugotuje. Dodajemy do niej sól, mieszamy i jeżeli jest w niej jeszcze woda, to ją odparowujemy. W tym czasie siekamy kiszoną kapustę. Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni, prażymy na nim przez kilka sekund przyprawy, dorzucamy kapustę i smażymy mieszając przez kilka minut. Ugotowaną soczewicę mieszamy z podsmażoną kapustą. Do płaskiego talerza nalewamy trochę ciepłej wody i moczymy w niej po arkuszu papieru ryżowego, żeby nabrał elastyczności. Kładziemy papier na desce do krojenia i na jego brzegu kładziemy łyżkę nadzienia soczewicowego, zwijamy go w kopertkę, aby nadzienie nie wypadło w trakcie smażenia. Siemię lniane zalewamy wodą, dosalamy do smaku i mieszamy aby uzyskać gładką konsystencję rozmieszanego białka jaja. Następnie zanurzamy w nim krokieciki i obtaczamy w mace z ciecierzycy. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni i smażymy krokieciki na złoty kolor z obydwu stron. Takie krokieciki najlepiej smakują z żurawiną lub chutneyem śliwkowym. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "264. "Krokieciki z kapustą kiszoną i soczewicą""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany