265. „Sernik na zimno z fasoli”

Pobierz PDF

Na koniec starego roku dzielimy się z Wami prawdziwym wegańskim i bezglutenowym rarytasem. Sernik na zimno z fasoli na pewno może być hitem sylwestrowej nocy jak również każdej innej imprezy, podczas której przygotowuje się słodkości dla tych, których organizmy nie tolerują glutenu lub laktozy, jak i dla tych, którzy jadają tradycyjnie. Odcinek tradycyjnie ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Możecie więc wysyłać go swoim anglojęzycznym znajomym, którym przy okazji złóżcie od nas życzenia: Smacznego, na zdrowie i szczęśliwego Nowego Roku!

Składniki:

Czas przygotowania: 2 godziny + czas moczenia fasoli i chłodzenia
Ilość: 1 duża tortownica

Składniki - sernik:

  • 40 dag fasoli Jaś
  • 20 dag brązowego cukru
  • 250 dag mleczka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 150 ml soku z cytryny
  • 10 dag tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • Skórka otarta z 4 cytryn
  • 1 łyżka agaru

Składniki - spód:

  • 15 dag płatków owsianych
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag tłuszczu kokosowego

Składniki - galaretka

  • 2 limonki
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka agaru

Sposób przygotowania:

Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc, następnie odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie. W tym czasie miksujemy płatki owsiane, dodajemy do nich sparzoną żurawinę oraz 10 dag tłuszczu kokosowego i jeszcze raz miksujemy. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Myjemy i sparzamy cytryny oraz ocieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. Ugotowaną fasolę przecedzamy, miksujemy ze skórką otartą z cytryn, w trakcie miksowania dodając sok z cytryn aż uzyskamy idealnie gładką masę. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy brązowy cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz esencję waniliową i zagotowujemy. Do wody wsypujemy agar, mieszamy i dodajemy do gotującego się mleczka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez 3 minuty i dodajemy masę z fasoli. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia i wlewamy do wyłożonej masą owsianą tortownicy. Odstawiamy na bok aby całość wystygła, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Gdy sernik będzie sztywny przygotowujemy galaretkę. Z umytych i sparzonych limonek ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy wodę wymieszaną z agarem, sok z limonek, dodajemy cukier oraz skórkę otartą z limonek i całość mieszając gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ugotowaną galaretkę wylewamy na wystudzony sernik i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki aby galaretka stężała i przepyszny sernik jest gotowy do zjedzenia. Możemy go oczywiście jeszcze udekorować np. kokosową bitą śmietaną z przepisu na tartę czekoladową. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "265. "Sernik na zimno z fasoli""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany