267.”Bezglutenowy chleb tostowy” / „Gluten-free toasting bread”

Pobierz PDF

Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowy <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/19-pieczywo „>chleb</a> tostowy o bardzo prostym składzie. Idealnie sprawdza się do grzanek na słono i słodko. Polecamy angielską wersję przepisu na blogu oraz na You Tube, gdzie dodatkowo mamy angielskie podpisy w każdym odcinku przygotowane przez  Translalab.

Today we’re presenting gluten-free bread which is perfect for toasting and has very simple ingredients. It’s perfect for savoury and sweet toast. We do recommend the English version of the recipe on our blog and on YouTube, where every episode has English subtitles prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 90 min.
Ilość / Amount: 2 niewielkie bochenki/2 small loafs

Składniki / Ingredients:

  • 30 dag skrobi ziemniaczanej / 300 g potato starch
  • 20 dag mąki ryżowej / 200 g rice flour
  • 25 dag mąki z ciecierzycy / 250 g of chickpea flour
  • ok. 600-700 ml letniej wody / about 600-700 ml of lukewarm water
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / 2 tablespoons sunflower oil
  • 2 łyżki octu balsamicznego / 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej / 1 tablespoon ground plantago ovata
  • 1 1/2 łyżeczki soli / 1 1/2 teaspoons salt
  • 1 op. suszonych drożdży (7g)/ 1 pocket dried yeast (7g)

Sposób przygotowania / Instructions:

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dolewamy do nich wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny oraz olej i ponownie mieszamy. Odstawiamy na bok na ok. 5 minut i następnie sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy jeszcze trochę wody. Przelewamy ciasto do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję wyrastania ciasta, a jeśli nasz piekarnik nie ma takiej możliwości, ustawiamy temperaturę na 40 C i czekamy ok. 30 minut aż ciasto urośnie do ok. 3/4 wysokości blachy. W tym momencie nastawiamy piekarnik na 180 C z funkcją termoobiegu. Pieczemy ok. 40-50 minut aż chleb będzie miał piękną, lekko przyrumienioną skórkę. Taki chleb staje się miękki i chrupiący, gdy użyjemy tostera. Jeśli chcemy go przechować dłużej, najlepiej pokroić go na kromki i zamrozić, a następnie skorzystać z tostera, który sprawi, że będziemy mieli idealne tosty. Smacznego i na zdrowie! 
Mix all the dry ingredients together. Add water to them, mix it thoroughly, add balsamic vinegar and oil. Then mix again. Leave it for about 5 minutes and then check the dough's texture. If it's too dry, add some more water. Pour the dough into two bread pans lined with parchment paper. Then, set the oven to the the proofing function. If your oven doesn't have it, set the temperature to 40C and wait for about 30 minutes, until the dough rises up the 3/4 of the pan's height. Then, set the oven to 180C with air circulation. Bake it for 40-50 minutes, until the bread has nice, slightly brownish crust. Such bread becomes soft and crispy, if you use a toaster. If you want to keep it for a longer time, it is best to slice and freeze it and then use a toaster, which will give you perfect toast! Enjoy it, it's good for you!

6 komentarzy dla "267."Bezglutenowy chleb tostowy" / "Gluten-free toasting bread""

  • comment-avatar
    Bożena 14 stycznia 2019 (10:23)

    Opakowanie suchych drożdży to ile gram ?

  • comment-avatar
    Emilia 23 stycznia 2019 (21:02)

    Próbuje roznych wegańskich przepisów na chlebki i inne potrawy. Z glutenem i bez. Ale tylko Wasze przepisy wychodzą mi w 100%, ale to zawsze👌Jesteście super, pokazujecie fajne, zdrowe i przystępne przepisy, macie ogromną kulinarną wiedzę. Podziwiam😍

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 stycznia 2019 (01:54)

      Dziękujemy bardzo, to miłe, gdy czyta się takie rzeczy. To taka pozytywna mobilizacja do dalszej pracy 🙂 Doświadczenie, tak jak inni, zdobywamy po prostu metodą doświadczeń na własnej skórze tj. podniebieniu 😉 każdego dnia. Pozdrawiamy gorąco <3

  • comment-avatar
    Daria 18 marca 2019 (17:56)

    Czym można zastąpić ocet ?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 18 marca 2019 (19:40)

      Sokiem z cytryny, wodą z ogórków kiszonych, sokiem z kapusty kiszonej, łyżką musztardy, łyżką koncentratu pomidorowego…

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany