277. „Boczniaki w sosie orzechowym” / „Oyster mushrooms in nut sauce”

Pobierz PDF

Dziś mamy dla Was bardzo proste rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się na dobrym makaronie, kluskach, a nawet tostach. Boczniaki, kremowe słono-słodkie masło orzechowe, podkręcające smak kapary i kontrastujące z nimi swoją słodyczą rodzynki. Po prostu kompozycja idealna. Przepis i odcinek ma oczywiście wersję angielską od Translalab.

Today we want to show you something really simple. This solution is perfect for good pasta, dumplings or even toast. Oyster mushrooms, creamy, sweet and salty peanut butter, capers which intensify the flavour and sweet raisins which contrast with them. It’s simply a perfect composition. The recipe and the episode have an English versions by Translalab of course.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 20 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 400 g boczniaków / oyster mushrooms
  • 1 garść rodzynek / 1 fistful raisins
  • 3 łyżki kaparów wraz z zalewą / 3 tablespoons capers together with the marinate
  • 3 łyżki masła orzechowego / 3 tablespoons peanut butter
  • 3 łyżki oliwy z oliwek / 3 tablespoons olive oil
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / 2 tablespoons tamari soy sauce
  • 1 szczypta soli / 1 pinch salt
  • 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki / 1/4 teaspoon chilli pepper
  • Świeża kolendra do posypania / fresh coriander for sprinkling

Sposób przygotowania / Instructions:

Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek, następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, solimy, mieszamy i czekamy aż zmiękną. Następnie dorzucamy sos sojowy, rodzynki, kapary wraz z zalewą i masło orzechowe. Mieszamy przez chwilę aż masło się rozpuści, a jeśli będzie zbyt gęste podlewamy odrobiną wrzątku aby utworzył się kremowy sos. Dodajemy ostrej papryki i gotowe! Możemy serwować posypując na koniec świeżą kolendrą. Smacznego i na zdrowie! Slice the oyster mushrooms across the gills. Then, put them on hot oil in a frying pan. Add salt, stir them and wait for them to soften. Then, add soy sauce, raisins, capers together with their marinate and peanut butter. Stir it for a moment, until the butter melts. If it is too thick, add a little hot water, so that a creamy sauce is made. Add the hot pepper and it's ready! Sprinkle it with fresh coriander and you can serve it. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "277. "Boczniaki w sosie orzechowym" / "Oyster mushrooms in nut sauce""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany