278. “Warzywny tadżin z kiszoną cytryną” / ”Vegan tajine with preserved lemons”

Pobierz PDF

Warzywny tadżin z kiszoną cytryną – przepis na wegański tagine

Przepis po polsku

Dziś w Atelier Smaku wędrujemy w stronę Maroko i serwujemy Wam przepis na wegański tagine. Ułatwiając sobie życie, korzystamy z wolnowara Ctock-Pot , do czego i Was zachęcamy, bo takie gotowanie ma wiele zalet. Z resztą zobaczcie sami! Odcinek oraz przepis mają angielskie wersje dla zainteresowanych, przygotowane przez Translalab.

Sprawdźcie też inne nasze przepisy na wegańskie dania obiadowe.

Przepis po angielsku

Today the Atelier of Taste is taking a trip to Morocco. We’ll serve you a vegan tajine. To make our lives easier, we are using the slow cooker  Ctock-Pot , which we’d like to recommend to you too, as such cooking has a lot of advantages. Do check it for yourselves. The episode and the recipe have English versions prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 3 godziny / hours
Ilość / Amount: 4 porcjie / portions

Składniki - tadżin / Ingredients - tajine:

  • 500 g batatów / sweet potatoes
  • 300 g korzenia pasternaku / parsnip
  • 300 g kalafiora / cauliflower
  • 2 czerwone papryki / red peppers
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy / 1/2 glass red lentil
  • 2 kiszone cytryny ( z odcinka 134 ) / preserved lemons ( from episode 134 )
  • 100 g suszonych moreli / dried apricots
  • 50 g orzechów włoskich / walnuts
  • 4 gałązki rozmarynu / sprigs rosemary
  • 4 gałązki tymianku / sprigs thyme
  • 4 łyżki oliwy / tablespoons olive oil
  • 2 i 1/2 szklanki wody / 2 and 1/2 glass water
  • Kilka gałązek kolendry do dekoracji / several sprigs coriander for decoration

Składniki - sos / Ingredients - sauce:

  • 1 szklanka pasaty / glass tomato purée
  • 1 papryczka chilli / chilli pepper
  • 4 łyżki soku z kiszonych cytryn / tablespoons preserved lemon marinate (from episode 134)
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki / tablespoons sweet red pepper
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry / teaspoon ground coriander seeds
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kminku / teaspoon ground caraway seeds
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kuminu / teaspoon ground cumin seeds
  • 1 łyżeczka cynamonu / teaspoon cinnamon
  • 1/2 łyżeczki chilli / teaspoon chilli
  • 1/2 łyżeczki asafetydy / teaspoon asafoetida
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • 1/2 szklanki wody / glass water

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Umyte bataty oraz pasternak obieramy i kroimy w plastry, a następnie jeszcze dzielimy je na pól. Do rozgrzanego naczynia, w którym robimy tażin wlewamy połowę oliwy, wsypujemy soczewicę i mieszamy. Następnie zalewamy wrzącą wodą, dorzucamy na wierzch bataty i pasternak oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość przykrywamy i nastawiamy aby się gotowało na drugim poziomie w wolnowarze Ctock-Pot  lub powoli gotujemy na małym ogniu w naczyniu do tażin. Wymiennie możemy zastosować garnek z grubym dnem, jednak gotowanie w wolnowarze ma dodatkowe zalety smakowe i zdrowotne. Do gotującego się dania dodajemy również pokrojone morele i orzechy włoskie. Umytą paprykę kroimy w grubą kostkę, a gałązki rozmarynu i tymianku smarujemy resztą oliwy. Papryczkę chilli kroimy w plasterki lub kosteczkę, pamiętając o tym aby pozbawić ją nasion.Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nimi gotującą się potrawą, a następnie delikatnie mieszamy i wtykamy pomiędzy warzywa gałązki ziół. Całość przykrywamy pokrojoną papryką i pokrojoną kiszoną cytryną. Gotujemy na poziomie drugim jeszcze przez około dwie godziny aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą. Podajemy na gorąco udekorowane świeżą kolendrą. Smacznego i na zdrowie !

Przepis po angielsku

Peel the washed sweet potatoes and parsnip. Slice them and cut the slices in halves. Pour half of the olive oil into the heated dish in which you're making the tajine. Put the lentils in it and stir. Then, pour hot water over them, put the sweet potatoes and parsnip on top and pour a little olive oil over it. Put the lid on and set the Crock-Pot slow cooker to level two or boil it slowly, on low heat in a tajine dish. You could use a thick-bottomed pot as well, but cooking in a slow cooker has other benefits when it comes to health and flavour. Add chopped apricot and walnuts to the dish too. Cut the washed pepper into large dice. Grease the rosemary and thyme sprigs with the rest of the olive oil. Dice or slice the chilli pepper. Don't forget to remove the seeds. Mix all the sauce's ingredients and pour it onto the dish. Then, mix it gently and stick the herb sprigs between the vegetables. Cover it all with chopped pepper and preserved lemon. Boil it on level two for more or less another two hours until the vegetables soften and the flavours blend. Serve it hot and decorated with fresh coriander. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "278. "Warzywny tadżin z kiszoną cytryną" / ”Vegan tajine with preserved lemons”"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany