279. „Pasta a’la makrelowa” / „Mackerel’ spread”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się przepisem na najbardziej aromatyczną i zdecydowaną <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/15-pasty „>pastę</a> z kuchni Atelier Smaku. <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/pasty/20-pasta-z-makreli.html”>Pasta a’la makrelowa</a> skradła już nie jedno podniebienie i zagościła na stałe w wielu lodówkach. Sprawdza się znakomicie na tradycyjnych kanapkach, tostach, może być również nadzieniem do naleśników, gołąbków, bazą sosów i zup. Spróbujcie koniecznie jak smakuje na wegańskich i bezglutenowych „Chrupakach” Incola. Oczywiście odcinek i przepis ma angielską wersję od Translalab .

Today we’re sharing the most aromatic and intense spread recipe in the Atelier of Taste kitchen. The mackerel spread has stolen many hearts and it it can regularly be spotted in many fridges. It is perfect for traditional sandwiches and toast. It can also be a perfect stuffing for pancakes and  cabbage rolls or a base for sauces and soups. Do try it on the vegan and gluten-free crispbread „Chrupaki” from Incola. The episode and the recipe have an English version by Translalab of course.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 15 min.
Ilość / Amount: około / about 300 ml

Składniki / Ingredients:

  • 1 kostka tofu wędzonego 180 g / 1 block smoked tofu 180 g

  • 100 g suszonych pomidorów w oleju / dried tomatoes in oil
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek z zalewą 
/ 1/2 glass green olives with the marinate
  • 50 ml oleju lnianego / linseed oil
  • 2 delikatne papryczki pepperoni
 / delicate pepperonis

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego / tablespoons tomato concentrate

  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons Tamari soy sauce
  • 2 łyżki oliwy truflowej
 / tablespoon tuffle oil
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Atelier Smaku ( z przepisu nr. 216 ) / teaspoon herbal pepper from the Atelier of Taste (from the recipe no. 216 )
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
 / teaspoon smoked sweet pepper
  • 
1/2 łyżeczki curry / teaspoon curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne / 
teaspoon cayenne pepper

Sposób przygotowania / Instructions:

Pomidory i pepperoni kroimy w kawałki w poprzek , by ich włókna nie wkręciły się w ostrze blendera. Miksujemy tofu na gładką masę blenderem w wysokim naczyniu, po czym łączymy pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i pepperoni. Miksujemy jeszcze raz. Dodajemy koncentrat, sosem sojowy, przyprawy, zalewę z oliwek i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Następnie dorzucamy oliwę oraz olej lniany, truflową i miksujemy dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dosalamy. Jest to nasza najbardziej intensywna w smaku pasta, która idealnie sprawdzi się na kanapkach, do naleśników, a także jako coś co doprawi nam zupę lub sos. Można również wymieszać ją z ryżem lub kaszą uzyskując w ten sposób nadzienie do gołąbków lub pierogów. Smacznego i na zdrowie! Chop the tomatoes and pepperonis crosswise, so that their fibres don't become entangled in the blender's blades. Blend the tofu into a smooth pulp in a tall dish. Then, add the chopped olives, dried tomatoes and pepperoni. Blend it again. Add the concentrate, soy sauce, seasonings and the olive marinate. Blend it together until it's smooth. Then, add the olive oil and the linseed oil as well as the truffle olive oil. Blend it all well, until it's creamy. If it's necessary, add salt. This is our most intensely-flavoured spread which is perfect for sandwiches and pancakes. It is also a perfect seasoning for soups or sauces. You could also mix it with rice or groats and make a stuffing for cabbage rolls and pierogi. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "279. "Pasta a'la makrelowa" / "Mackerel' spread""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany