281. „Sos majonezowo-ziołowy” / „Herb mayonnaise”

Pobierz PDF

Na chwilę przed Wielkanocą dzielimy się z Wami przepisem na prosty sos majonezowo-ziołowy, którym można doprawić się wiele rzeczy na świątecznym stole. Przepis i odcinek ma swoją angielską wersję przygotowaną przez  Translalab.

A moment before the Easter we’re sharing a simple herb mayonnaise recipe. You can add it to many Easter dishes. The episode and the recipe have English versions by Translalab too.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 10 min.
Ilość / Amount: 250 ml

Składniki / Ingredients:

  • 240 ml majonezu wegańskiego (przepis 40 lub 106) / vegan mayonnaise (recipe 40 or 106)
  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano / teaspoon dried oregano
  • 3/4 łyżeczki suszonego cząbru / teaspoon dried savory
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku / teaspoon dried thyme
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku / teaspoon dried marjoram
  • Ewentualnie sok z cytryny i musztarda do smaku / Optionally, some lemon juice and mustard for seasoning

Sposób przygotowania / Instructions:

Zioła ucieramy w moździerzu aby wydobyć ich aromat. Mieszamy z majonezem wegańskim i w razie potrzeby dodajemy do smaku soku z cytryny i musztardy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Smaki powinny się odrobinę „przegryżć” co oznacza, że sos jest lepszy po kilku godzinach. Smacznego i na zdrowie! Grind the herbs in a mortar to highlight their aroma. Mix them with mayonnaise and add some lemon and mustard to taste if you need to. Put it into a jar and keep it in the fridge. The flavours need to blend a little - the sauce is better after several hours. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "281. "Sos majonezowo-ziołowy" / "Herb mayonnaise""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany