282. „Wegańskie masełko pomidorowe” / „Vegan tomato butter”

Pobierz PDF

Przepis na masełko pomidorowe, oczywiście wegańskie

Przepis po polsku

Dziś w Atelier Smaku mamy dla Was przepis na kolejne wyjątkowo prosto i aromatycznie wegańskie masło pomidorowe. Naprawdę trudno znaleźć powód, aby go nie przygotować.  Smakuje wyśmienicie na świeżym pieczywie lub, co szczerze Wam polecamy na „Chrupakach” od Incola. Koniecznie sprawdźcie sami! To takie SOS nie tylko dla kogoś głodnego na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Możecie podzielić się przepisem ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, gdyż odcinek ma jak zawsze angielskie napisy od Translalab.

Sprawdźcie też inne nasze przepisy na wegańskie produkty śniadaniowe.

Przepis po angielsku

We have another very simple and aromatic vegan butter recipe for you in the Atelier of Taste today. It is really hard to find a reason why not to make it.  It is delicious on fresh bread, or on the Chrupaki crispbread from Incola. Do check it for yourselves! It’s a rescue for someone hungry, not necessarily on a vegan and gluten-free diet.
You can share the recipe with your English-speaking friends, as the episode has English subtitles by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 10 min.
Ilość / Amount: 150 g

Składniki / Ingredients:

  • 50 g suszonych pomidorów z oliwy / dried tomatoes
  • 150 g rafinowanego tłuszczu kokosowego / refined coconut oil
  • 25 ml oliwy / 25 ml olive oil
  • 1/4 łyżeczki soli / 1/4 teaspoon of salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Miksujemy pocięte pomidory z oleju wraz z solą i oliwą na jednolitą masę. Następnie dodajemy tłuszcz kokosowy i jeszcze raz miksujemy aż masełko będzie miało kremową konsystencje. Trzymamy w lodówce w pojemniczku z pokrywką i wyjmujemy na ok. 30 minut przed użyciem aby trochę lekko zmiękło. Takie masełko jest przepyszne z chlebem, Chrupakami, jak również dobrze komponuje się na ciepło z ryżem lub makaronem. Smacznego i na zdrowie!

Przepis po angielsku

Blend chopped dried tomatoes together with salt and olive oil into a smooth pulp. Then, add coconut oil and blend again until the butter is creamy. Keep it in the fridge, in a box with a lid, and take it out about 30 minutes before using, so that it softens a little. This butter tastes delicious on bread. It also makes a perfect match for warm rice or pasta. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "282. "Wegańskie masełko pomidorowe" / "Vegan tomato butter""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany