113. Bakaliowe batoniki / Nut and dried fruit bars

Pobierz PDF

Dziś, razem z Asią i Karolem z Fundacji Dom Marzeń, przygotowaliśmy dla Was kolejną słodycz. Bakaliowe batoniki, idealne dla łasuchów, którzy lubią zdrowe słodycze. Zapraszamy.

We’ve prepared another sweet treat for you today, together with Asia and Karol from the Dom Marzeń Foundation. Nut and dried fruit bars are perfect for gourmands who like healthy sweets. Do try them.

Składniki

Czas / Time : 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Ilość / Amount: 10-20 batoników / 10-20 bars

Składniki / Ingredients:

  • 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca / walnut, hazelnut, almond and cashew mix
  • 200 g moreli suszonych na słońcu / sun-dried apricots
  • 100 g fig suszonych / dried figs
  • 100 g daktyli suszonych / dried dates
  • Kruszone ziarno kakaowca do posypania / Crumbled cocoa beans for sprinkling

Sposób przygotowania / Instructions:

Orzechy podprażamy przez chwilę w nastawionym na grill piekarniku, aby były delikatnie przypieczone i aromatyczne. Następnie miksujemy je w mikserze na dość drobne kawałki i przesypujemy je do miski. Do miksera wrzucamy suszone owoce, które wcześniej zalaliśmy wrzącą wodą na kilka minut, po czym odcedziliśmy i je również miksujemy. Do zmiksowanych orzechów dorzucamy owoce i całość mieszamy, następnie przekładamy masę na silikonową stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Masę posypujemy pokruszonymi ziarnami kakaowymi, które wgniatamy wałkiem w jej powierzchnię. Na koniec, cały placek kroimy na batoniki tępą stroną noża i możemy jeść. Batoniki po kilku godzinach, gdy trochę odparują mają jeszcze lepszą konsystencję. Smacznego i na zdrowie! Roast the nuts for a moment in the oven set to the grilling programme so that they are mildly toasted and aromatic. Then, grind them in a blender into rather fine pieces. Put them into a bowl. Add into the bowl dried fruit which have been scalded in boiling water for a few minutes. Then, drain them and blend them too. Add fruit to the ground nuts and stir it all. Then, put the dough on a silicone pastry board and roll it out into an about 8 mm thick patch. Sprinkle the crumbled cocoa beans over the dough. Press them into the surface. Ultimately, cut into bars with the blunt side of a knife and you can eat them. After a few hours, when the moisture has evaporated a little, the bars' consistency becomes even better. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "113. Bakaliowe batoniki / Nut and dried fruit bars"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany