303. Bezglutenowe bagietki / Gluten-free baguettes

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak upiec bezglutenowe bagietki?

Przepis na bezglutenowe bagietki od dawna chodził na po głowie. Wiedzieliśmy, że jest to tylko kwestia czasu, gdy stworzymy dla Was recepturę na to ulubione przez wiele osób jadających tradycyjne pieczywo, które może być tylko tęsknotą dla tych, którzy są skazani na dietę bezglutenową. Oczywiście nasze bagietki różnią się trochę od tych sklepowych, które z dbaniem o zdrowie  mają niewiele wspólnego, jednak ich skład jest zdecydowanie bardziej wartościowy. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!
Ps. Pamiętajcie o angielskiej wersji odcinka, którą przygotowało dla nas Translalab.

Przepis po angielsku

We’ve been thinking about the gluten-free baguettes recipe for a long time. We knew it was just a matter of time and we’d develop a recipe for the kind of bread which many traditional bread eaters consider their favorite. It can be a longing for those who have no choice but to stick to the gluten-free diet. Of course our baguettes are a bit different from the ones you can find in shops which aren’t very good for your health. The ingredients of ours are much more nutritious. Join us and let’s bake together! Ps. Remember about the English version of the episode prepared by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1,5 godziny / hour
Ilość / Amount: 2 bagietki / baguettes

Składniki / Ingredients:

  • 250 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 200 g mąki ryżowej / rice flour
  • 150 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 100 g mąki owsianej / oat flour
  • 3 łyżki mielonej łuski babki jajowatej / tablespoons of ground blond psyllium husk
  • 2 łyżeczki soli / teaspoons of salt packet dried yeast
  • 1 opakowanie suchych drożdży / packet dried yeast
  • 75 ml oliwy / olive oil
  • 600 ml ciepłej wody /warm water

Sposób przygotowania / Instructions:

Bezglutenowe bagietki
Przepis po polsku

Chrupiące bagietki bez glutenu - to możliwe!

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Dodajemy około 60 mililitrów oliwy, jeszcze raz dokładnie zagniatamy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagniatamy rękoma zamoczonymi w oliwie, dzielimy na pół i formujemy bagietki, które kładziemy na wysmarowane oliwą foremki. Najlepiej aby były to specjalne formy do bagietek, gdyż nada to im ładny kształt. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 40- 50 minut. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce. Przed podaniem najlepiej podgrzać w opiekaczu ,gdyż wtedy stanie się na nowo chrupiąca jak po wyjęciu z piekarnika. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również przepisy na inne rodzaje pieczywa np. bezglutenowy chlebek naan oraz ciabatta z karczochami.

Przepis po angielsku

Put all the dry ingredients in a bowl and mix them thoroughly. Pour water over them and knead the dough. Add about 60 ml of olive oil. Knead it thoroughly again and then cover it with a tea towel. Put it in a warm place so that it rises. Once the dough has risen, knead it with hands greased with olive oil. Divide it into halves and form baguettes. Put them in baking moulds greased with olive oil. It's best if they're the special baguette moulds which will give them a nice shape. Put them into the oven set to 180°C and air circulation. Bake for about 40 - 50 minutes. Once they've cooled, keep them in the fridge. It's best to toast them before serving as it'll make them as crispy as the moment you took them out of the oven. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "303. Bezglutenowe bagietki / Gluten-free baguettes"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany