298. Bezglutenowe bułki do burgerów / Gluten-free burger buns

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Bezglutenowe bułki do burgerów: łatwy przepis

Dziś, zanim skończy się wakacyjny sezon grillowania i „burgerowania”  na specjalne życzenie serwujemy Wam przepis na bezglutenowe bułki do burgerów. Oczywiście w niedalekiej przyszłości sprawdzą się również w szkolnych kanapkach.
Przepis ma również angielską wersję przygotowaną przez Translalab. 

Przepis po angielsku

Before the summer barbecue and burger season is over, we’re serving you gluten-free burger buns, at a special request. Soon, they’ll also be perfect for school sandwiches. The recipe has an English version prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1,5 godziny / hour
Ilość / Amount: 5 sztuk / buns

Składniki / Ingredients:

  • 200 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 150 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 100 g mąki kukurydzianej / corn flour
  • 25 g mielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 100 ml zimnej wody / cold water
  • 300 ml wrzącej wody / boiling water
  • 50 ml oliwy / olive oil
  • 1 łyżka sezamu / teaspoon sesame
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / dried yeast
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Bezglutenowe bułki do burgerów
Przepis po polsku

Pyszne bułki do burgerów bez glutenu!

Przygotowania bułek bezglutenowych do burgerów rozpoczynamy od tego, że siemie lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok aby przestygło. Resztę suchych składników wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Gdy siemię trochę przestygnie, dolewamy zimnej wody i miksujemy, a następnie przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy do ciasta oliwę, zostawiając jej trochę do moczenia rąk, gdy będziemy formować kulki. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem aby trochę podrosło. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, a z ciasta dłońmi zanurzonymi w oliwie odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Każdą z nich przytykamy do sezamu aby się przykleił do górnej powierzchni bułki i układamy je na blachę. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosły i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 do 200 °C przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i są gotowe do użycia. Jeżeli chcemy takie bułki do burgerów bez glutenu przechowywać dłużej, musimy je zawinąć w ściereczkę oraz folię i trzymać w lodówce. Przed zrobieniem burgera podgrzewamy ponownie w piekarniku, aby były chrupiące. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również inne przepisy na bezglutenowe pieczywo dostępne na naszym blogu, takie jak np. bułki z suszonymi pomidorami i bazylią, słodkie bułeczki jaglane i inne, a także zobacz przepis na kotlety z soczewicy i ryżu, które świetnie sprawdzą się jako wypełnienie burgerowych bułek.

Przepis po angielsku

Pour boiling water over ground linseed, blend it and put it aside to cool. Add the rest of the dry ingredients into the bowl and stir thoroughly. Once the linseed cools a little, add cold water and blend. Then, pour it into the flour and knead the dough. Add olive oil to the dough and leave a little for greasing your hands before rolling the balls. Knead the dough again. Cover it and put it in a warm place so that it rises a little. Put baking paper on the baking tray. Tear little pieces of the dough off with hands greased in olive oil. Form balls of them. Dip each of them in sesame, so that it sticks to the top of the bun. Put them on a baking tray. Put them in a warm place again so that they rise and bake them in an oven set to 180 - 200 °C for about 20 minutes. Cool them after taking out of the oven. They're ready to use. If you want to keep them for a longer time, you must wrap them in a plastic wrap and a tea towel. Before making burgers, warm them up in the oven again, so that they are crispy. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "298. Bezglutenowe bułki do burgerów / Gluten-free burger buns"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany