193. „Bezglutenowe knedle ze śliwkami”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku znajdziecie przepis na bezglutenowe i wegańskie knedle ze śliwkami. Możecie go polecić również swoim anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Składniki - Knedle

Czas przygotowania : ok. 1
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 50 dag śliwek
  • 40 dag ziemniaków ugotowanych na parze
  • 15-20 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag niepalonej kaszy gryczanej
  • 5 dag cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Składnik - Sos

  • 10 dag ziemniaków ugotowanych na parze
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 100 ml melasy z karobu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Ugotowane na parze ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy siemię lniane i zagniatamy. Zostawiamy na kilka minut, żeby siemię wchłonęło wilgoć z ziemniaków. W tym czasie mielimy kaszę na mąkę, dodajemy do masy ziemniaczanej, wraz z połową mąki ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na tym etapie najlepiej sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco plastyczne i w razie potrzeby dodać więcej mąki, a następnie, jeszcze ze 2 minuty, dokładnie je ugniatać i wyrabiać. Trzeba pamiętać, że ciasto, podczas wyrabiania, uwalnia wilgoć z ziemniaków, więc może wystąpić jeszcze potrzeba podsypania dodatkową ilością mąki ziemniaczanej. Tak wyrobioną masę na knedle odkładamy na bok. Umyte śliwki nacinamy do połowy wzdłuż pestek, które usuwamy. Następnie w miejsce pestek wsypujemy po sporej szczypcie kardamonu oraz cukier. Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku tak powstałych placków układamy śliwki i następnie owijamy je, by docelowo uformować szczelną kulkę, w środku której znajduje się śliwka. Knedle wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką oliwy. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, pozwalamy im gotować się jeszcze ok. 5 minut i wyjmujemy na talerz. Polewamy sosem ze zmiksowanych ziemniaków z mlekiem kokosowych, melasą z karobu i cynamonem. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "193. "Bezglutenowe knedle ze śliwkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany