57. „Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem”

Pobierz PDF

A jednak daliśmy się ponieść tłustoczwartkowym emocjom i tendencjom. By zadbać o naszych bezglutenowych i wegańskich klientów food trucka Atelier Smaku, postanowiliśmy zmierzyć się z tematem i opracowaliśmy przepis na własne pączki, a właściwie pączusie, które każdy może zrobić w domu. Bo przecież nie każdy da radę dotrzeć do nas i ustawić się w kolejce po małe chrupiące, dobrze wysmażone co nieco. Tak właśnie powstał ten nieplanowany wcześniej odcinek, który umieszczamy przed standardowym czasem emisji, przypadający zawsze na 19.00 w niedzielę. Bawcie się do syta i świętujcie smacznie.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 80 minut
Ilość: ok. 20 sztuk

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • roślinna frytura lub olej do smażenia

Składniki - Cukier puder

  • zmielony na puder cukier brązowy
  • utarty cynamon

Sposób przygotowania

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz drożdży. Następnie mieszamy mleko kokosowe z mlekiem sojowym oraz drożdżami i odrobina zmieszanej mąki z cukrem. Odstawiamy na bok na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Gotowy zaczyn łączymy z suchymi składnikami ciasta i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej, moczymy w nim 2 łyżki, którymi będziemy oddzielać ciasto, ponieważ jest ono zdecydowanie rzadsze od tradycyjnego glutenowego. Wrzucamy takie "prawie kulki" wielkości śliwki do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmazyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe. Usmażone pączki odkładamy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Najlepiej świeżo utartym. Smacznego!

Brak opini dla przepisu dla "57. "Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany