Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem / Gluten-free doughnuts with cinnamon powdered sugar (57)

Pobierz PDF

A jednak daliśmy się ponieść tłustoczwartkowym emocjom i tendencjom. By zadbać o naszych bezglutenowych i wegańskich klientów food trucka Atelier Smaku, postanowiliśmy zmierzyć się z tematem i opracowaliśmy przepis na własne pączki, a właściwie pączusie, które każdy może zrobić w domu. Bo przecież nie każdy da radę dotrzeć do nas i ustawić się w kolejce po małe chrupiące, dobrze wysmażone co nieco. Tak właśnie powstał ten nieplanowany wcześniej odcinek, który umieszczamy przed standardowym czasem emisji, przypadający zawsze na 19.00 w niedzielę. Bawcie się do syta i świętujcie smacznie!

After all, we got carried away by the emotions and trends connected with the last Thursday of carnival. To take care of the gluten-free and vegan clients of the Atelier of Taste food truck, we’ve decided to face up to the challenge and develop our own doughnut or miniature doughnut recipe. Everyone can make them at home as not all of you can get here and queue for the little, crispy, well-fried treat. This is how this unplanned episode was made. We’re posting it before the standard broadcast time which is 7.00 PM on Sunday. Enjoy it until you’re full and have a healthy celebration!

Składniki

Czas / Time: Ok. 80 min. / About 80 min.
Ilość / Amount: ok. 20 sztuk / about 20 doughnuts

Składniki - pączki / Ingredients - doughnuts:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej / glass buckwheat flour
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej / glass corn flour
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego / heaped tablespoon ground flaxseed
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego / glass powdered brown sugar
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / teaspoon dried yeast
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 150 ml mleka roślinnego np. sojowego plant milk (e.g. soy)
  • Roślinna frytura lub olej do smażenia / Plant-based frying fat or oil

Składniki - Cukier puder / Ingredients - powdered sugar:

  • Zmielony na puder cukier brązowy / Brown sugar
  • Utarty cynamon / Ground into powder ground cinnamon

Sposób przygotowania

Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem - przepis
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz drożdży. Następnie mieszamy mleko kokosowe z mlekiem sojowym oraz drożdżami i odrobina zmieszanej mąki z cukrem. Odstawiamy na bok na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Gotowy zaczyn łączymy z suchymi składnikami ciasta i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej, moczymy w nim 2 łyżki, którymi będziemy oddzielać ciasto, ponieważ jest ono zdecydowanie rzadsze od tradycyjnego glutenowego. Wrzucamy takie "prawie kulki" wielkości śliwki do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmazyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe. Usmażone pączki odkładamy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Najlepiej świeżo utartym. Smacznego i na zdrowie! Mix all the dry ingredients, except for the yeast, together. Then, mix the coconut milk with soy milk and yeast as well as a bit of the flour and sugar mix. Put it aside for about 15 minutes, until the yeast starts working. When the leaven is ready, put it together with the dry ingredients of the dough and mix thoroughly. Cover it all with a tea towel, put it in a warm place and wait for 40 minutes until the dough rises. Then, heat up the plant-based frying fat or oil and wet two tablespoons in it. Use them to scoop the dough as it is much thinner than the traditional, gluten one. Put the plum-sized ball-like structures into the pot and fry them until they brown. Remember that the temperature of the fat or oil must allow the doughnuts to fry on the outside without burning and not to leave the dough raw inside. You can put the fried doughnuts on a paper towel in order to get rid of excess fat. Then, sprinkle them with powdered brown sugar mixed with cinnamon. It's best to use freshly-ground cinnamon. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem / Gluten-free doughnuts with cinnamon powdered sugar (57)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany