285. Bezglutenowy chlebek turecki / Gluten-free Turkish bread

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Przepis na bezglutenowy chlebek turecki

Nie wszystkie próby kulinarne kończą się sukcesem. Dowodem na to była historia z chałką, która finalnie okazała się genialnym wstępem do przepisu na wegański i bezglutenowy chlebek turecki. Wystarczyło dodać tylko karobu od Bakra oraz rodzynek i gotowe! Odcinek jest oczywiście przetłumaczony na język angielski przez Translalab.

Sprawdźcie też inne nasze pomysły na wegańskie pieczywo.

Przepis po angielsku

Not all attempts in the kitchen are successful. The story of a plait which ultimately turned out to be a brilliant vegan and gluten-free Turkish bread recipe prelude proved it. All we had to do was add carob from Bakra  and raisins and voilà! The recipe has an English version prepared by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: około 1 1/2 godziny /around 2 and 1/2 hours    
Ilość / Amount: 2 chlebki / loafs

Składniki / Ingredients:

  • 200 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 100 g mąki kokosowej / coconut flour
  • 350 ml mleka roślinnego / plant milk
  • 50 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 1 banan / banana
  • 1 garść rodzynek / fistful raisins
  • 3 łyżki melasy z karobu (chleba świętojańskiego) / tablespoons carob (St. John's bread) molasses
  • 2 łyżki sproszkowanego karobu (chleba świętojańskiego) / tablespoons powdered carob (St. John's bread)
  • 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej / tablespoon ground blond psyllium husk
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / teaspoon dried yeast
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Chlebek turecki. Bezglutenowy i wegański

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, a następnie dodajemy do nich mleko roślinne i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy melasę z karobu, olej, banana i jaszcze raz miksujemy. Na sam koniec dodajemy garść rodzynek i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu resztką melasy z karobu wymieszaną z resztką oleju i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. My korzystamy z funkcji wyrastanie ciasta w piekarniku. Gdy chlebki się zaokrąglą i lekko urosną, nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 35 minut. Taki chlebek turecki jest rewelacyjnym słodkim pieczywem na śniadanie np. z dobrą konfiturą i szklanką mleka migdałowego, a dodatek karobu w cieście sprawia, że do złudzenia przypomina oryginalny chlebek turecki w którego składzie jest kawa zbożowa. Smacznego i na zdrowie!



Przepis po angielsku

Mix all the dry ingredients in a bowl. Then, add plant milk to them and blend them until they turn into a smooth dough. Add carob molasses, oil and banana. Blend again. At the end, add a handful of raisins and stir it thoroughly with a spoon. Divide the dough in halves and put it into two bread pans lined with parchment paper. Mix the last bits of carob and oil. Then, spread the mixture on the loafs' surfaces and leave them in a warm place so that the dough rises. We use our oven's special function for that. When the loafs become round and slightly bigger, set the oven to 180°C with air circulation and bake for 35 minutes. Such sweet Turkish bread is perfect for breakfast. You can have it with a good fruit preserve and a glass of almond milk. The carob in the dough makes it taste just like the original Turkish bread which contains chicory coffee. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "285. Bezglutenowy chlebek turecki / Gluten-free Turkish bread"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany