305. Bezglutenowy i wegański placek ze śliwkami / Gluten-free and vegan plum pie

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak zrobić bezglutenowy i wegański placek ze śliwkami na kruchym cieście?

Korzystając z sezonu śliwkowego, a także na specjalną prośbę, przygotowaliśmy dla Was przepis na prosty i smaczny wegański placek bez glutenu. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam nasza wersja tego popularnego ciasta i zechcecie się nią podzielić ze swoimi przyjaciółmi. Również tymi anglojęzycznymi, dla których Translalab przygotowało tłumaczenie przepisu i odcinka.

As it’s the plum season and as we’ve been asked to, we’ve prepared a simple and tasty vegan and gluten-free plum pie recipe for you. We hope you like our version of this popular cake and you’ll share it with your friends, also the English-speaking ones for whom Translalab has prepared translations of both the recipe and the episode.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1 godz. 20 min. / 1 h. 20 min.
Ilość / Amount: 1 duża blacha / large baking tin

Składniki - ciasto / Ingredients - Dough:

  • 600 g śliwek / plums
  • 300 g skrobi ziemniaczanej / potato starch
  • 200 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 100 g mąki kukurydzianej / corn flour
  • 100 g mąki ryżowej / rice flour
  • 1 szklanka brązowego cukru pudru / glass brown powdered sugar
  • 200 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego / glass coconut milk
  • 1/2 szklanki wody / glass water
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 1 łyżeczka sody / teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Składniki - kruszonka / Ingredients - crumble:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej / glass rice flour
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru / glass brown powdered sugar
  • Kilka łyżek oleju słonecznikowego / Several tablespoons sunflower oil
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu / teaspoon ground cinnamon
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków / teaspoon ground clove

Sposób przygotowania / Instructions:

Bezglutenowy placek ze śliwkami
Przepis po polsku

Pyszne ciasto ze śliwkami bez glutenu, nie tylko dla wegan!

Suche składniki kruchego ciasta ze śliwkami mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy palcami tak, aby mąka była dobrze natłuszczona. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, aby siemię lniane wchłonęło wilgoć z ciasta. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną oleju. Następnie dłonie również natłuszczamy, aby nie lepiło się do nich ciasto, które układamy w blasze, formując placek. Śliwki kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy je skórką do dołu na wierzchu ciasta. Suche składniki kruszonki mieszamy, następnie rozcieramy w palcach z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, który dodajemy ostrożnie po trochu, aby kruszonka nie była zbyt wilgotna. Posypujemy nią śliwki i ciasto po wierzchu, następnie umieszczamy blachę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika możemy podawać na ciepło. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również przepis na nasz drożdżowy placek ze śliwkami.

Przepis po angielsku

Mix the dry ingredients of the dough in a bowl. Add oil to them and rub them in your fingers so that the flour is well-greased. Add coconut milk and water. Stir it thoroughly and put it aside so that the flaxseed absorbs the moisture from the dough. Line the baking tray with parchment paper greased with a little oil. Then, grease your palms too so that the dough doesn't stick to them. Put the dough into the baking tray and form it into a pie. Cut the plums in halves, stone them and put them on top of the dough, skin down. Mix the dry ingredients of the crumble. Then, rub them between your fingers with a little oil which should be added carefully, in little portions, so that the crumble is not too wet. Sprinkle it on top of the cake. Then, put the baking tray into the oven heated up to 180°C. Bake for about 40 minutes. After it's taken out of the oven it can be served warm. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "305. Bezglutenowy i wegański placek ze śliwkami / Gluten-free and vegan plum pie"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany