299. Bezglutenowy kwas chlebowy / Gluten-free kvass

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak zrobić bezglutenowy kwas chlebowy?

Zanim skończą się ciepłe dni poczęstujemy Was przepisem na bezglutenowy kwas chlebowy, którego smak w dużej mierze zależy od rodzaju pieczywa, które użyjecie. Oczywiście możecie skorzystać z naszych receptur na chleby na zakwasie. Pamiętajcie o angielskich tłumaczeniach przygotowanych przez Translalab.

Przepis po angielsku

Before the warm days are over, we’ll treat you to a gluten-free kvass recipe. Its flavour depends largely on the kind of bread that you use. You can use our sourdough bread recipes of course. Don’t forget about the English translations prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 3-4 dni / days
Ilość / Amount: 2-3 litry / litres

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg bezglutenowego chleba na zakwasie ( może być też drożdżowy ale najlepiej aby był czerstwy) / gluten-free sourdough bread (could be yeast bread but it's best to use a stale one)
  • 3 litry przegotowanej ciepłej wody / litres warm, boiled water
  • 50 g świeżych drożdży / fresh yeast
  • 5 łyżek brązowego cukru / tablespoons brown sugar
  • 100 ml melasy z karobu / carob molasses

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Pyszny i orzeźwiający kwas chlebowy bez glutenu!

Chleb kroimy na kromki, układamy na blasze i suszymy w piekarniku nastawionym na 150 ℃ przez około 2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i gdy przestygną łamiemy je na kawałki i wrzucamy do dużego słoja. W niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody rozpuszczamy drożdże i cukier, a następnie łączymy je z resztą wody. Tak powstałym płynem zalewamy chleb w słoju i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką aby do naszego kwasu chlebowego nie wchodziły muszki owocówki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni żeby całość sfermentowała. Przecedzamy przez bawełnianą ściereczkę i dodajemy melasy z karobu, która nada kwasowi lekko karmelowego posmaku, a następnie przelewamy do szklanych butelek i wstawiamy do lodówki aby nie fermentował już tak mocno. Kwas chlebowy możemy trzymać w lodówce przez kilka dni ale pamiętajmy że pomimo niskiej temperatury pracuje cały czas i może wytwarzać się alkohol. Tak naprawdę najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu i schłodzeniu. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również inne przepisy na letnie napoje dostępne na naszym blogu, takie jak np. sok z pokrzywy i jabłek, sok z warzyw i owoców i inne!

Przepis po angielsku

Slice the bread and put the slices on a baking tray. Dry them in the oven set to 150 ℃ for about 2 hours. Take them out of the oven and when they've cooled, break them into pieces. Then, put them into a large jar. Dissolve yeast and sugar in a small amount of warm, boiled water. Then, put the mixture together with the rest of the water. Pour the liquid which you've made this way over the bread in the jar and stir thoroughly. Cover it with a tea towel and secure it with a rubber band so that fruit flies do not get into it. Put it in a warm place for 3 days so that it all ferments. Strain it through a tea towel and add carob molasses which will give the kvass a mild caramel flavour. Then, pour it into glass bottles and put it into the fridge so that it doesn't ferment too much. Kvass can be kept in the fridge for a few days but don't forget that in spite of cold temperature it stays active all the time and alcohol could be produced. In fact, it tastes best on the next day after being made and cooled. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "299. Bezglutenowy kwas chlebowy / Gluten-free kvass"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany