194. „Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny. Tym razem zapraszamy na bezglutenowy i wegański placek drożdżowy. Przepis ten ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Ilość: 1 blacha

Składniki

  • 50 dag śliwek
  • 40 dag niepalonej kaszy gryczanej
  • 20 dag skrobi z tapioki
  • 20 dag obranych bananów
  • 15 dag brązowego cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 5 dag drożdży
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy suche składniki ciasta, a banany miksujemy wraz z mlekiem i drożdżami z dodatkiem odrobiny mąki i cukru. Gdy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, wlewamy go do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, który warto dla bezpieczeństwa dodatkowo natłuścić. Ciasto odstawiamy na bok, by zaczęło rosnąć. Umyte śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy je pestek. Układamy je na wierzchu ciasta skórką do dołu i czekamy aż ciasto urośnie. Jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie, przed włożeniem do piekarnika możemy posypać je cukrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 175°C na termoobieg. Pieczemy ok. 1 godzinę. Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze dla "194. "Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany