194. „Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami” / „Yeast cake with plums”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny. Tym razem zapraszamy na bezglutenowy i wegański placek drożdżowy. Przepis ten ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Today, the Atelier of Taste is using plums again. This time we have a gluten-free and vegan yeast cake recipe for you. 

Składniki

Czas / Time: ok. 2 godziny / about 2 hours
Ilość / Amount: 1 blacha / 1 baking tin

Składniki / Ingredients:

  • 500 g śliwek / plums
  • 400 g niepalonej kaszy gryczanej / unroasted buckwheat groats
  • 200 g skrobi z tapioki / tapioca starch
  • 200 g obranych bananów / peeled bananas
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego / brown cane sugar
  • 200 ml mleka roślinnego / plant milk
  • 50 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 50 g drożdży / yeast
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy suche składniki ciasta, a banany miksujemy wraz z mlekiem i drożdżami z dodatkiem odrobiny mąki i cukru. Gdy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, wlewamy go do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, który warto dla bezpieczeństwa dodatkowo natłuścić. Ciasto odstawiamy na bok, by zaczęło rosnąć. Umyte śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy je pestek. Układamy je na wierzchu ciasta skórką do dołu i czekamy aż ciasto urośnie. Jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie, przed włożeniem do piekarnika możemy posypać je cukrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 175°C na termoobieg. Pieczemy ok. 1 godzinę. Smacznego i na zdrowie! Grind buckwheat groats into flour. Mix the dough's dry ingredients. Blend the bananas with milk, yeast, a little flour and sugar. When it starts working and rising, add it to the dry ingredients and mix it all. Then, add oil and mix it thoroughly once more. Put the dough into a baking tin lined with parchment paper. It is also advisable to grease it, just to be safe. Put the dough aside, so that it starts rising. Cut the washed plums in halves and stone them. Put them on top of the cake, with the peel down and wait for the dough to rise. If the plums are not sweet enough, you can sprinkle them with sugar before putting them into the oven. Put the cake into an oven set to 175ºC and air circulation. Bake it for around an hour. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

2 komentarze dla "194. "Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami" / "Yeast cake with plums""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany