64. „Bezglutenowy i wegański żurek”

Pobierz PDF

Do Wielkanocy zostało już tylko kilka dni, zatem jest to ostatni dzwonek, by nastawić zakwas na żurek. Zwłaszcza jeśli trudno będzie dostać go w sklepie, gdy jest się na diecie bezglutenowej. Nasz żurek ma bardzo tradycyjny smak, pomimo tego, że zakwas zrobiliśmy na mące gryczanej a nie żytniej, czuć go także wędzonką, gdyż nasze zmysły oszukuje wędzone tofu. Zachęcamy do spróbowania nietradycyjnej wersji tej tradycyjnej zupy. Uczestnikom przedświątecznych warsztatów naszej Pracowni Kulinarnej przepis ten bardzo przypadł do gustu. Również i Wam życzymy smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: ok 50 minut + czas robienia zakwasu (3-4 dni)
Ilość: 1 garnek ok. 4 litry

Składniki - Żurek

  • 80 dag obranych ziemniaków
  • 1 kostka wędzonego tofu (ok. 220 g)
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 5 dag utartego selera
  • 1,5 litra zakwasu na żur
  • kilka suszonych borowików
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 6 liści laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka asafetydy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 litry wody
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • ewentualnie sok z cytryny, gdyby zakwas okazał się nie zbyt kwaśny lub octu

Składniki - Zakwas

  • 3 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 3 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka soku z kapusty i ogórków kiszonych (mix)
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania

Zakwas:
Wodę zagotowujemy dorzucamy liście, ziele i łyżkę cukru, i gotujemy przez chwilę, aby przyprawy puściły smak. Studzimy, żeby wywar miał poniżej 30 stopni C, mieszamy z mąką oraz resztą składników zakwasu i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 do 5 dni. Codziennie mieszamy zakwas drewnianą czystą łyżką i przykrywamy ponownie. Po 4-5 dniach zakwas powinien zapracować i być gotowy.

Żurek
Grzyby miksujemy na sypko z zielem i liściem, majerankiem i cząbrem. Tofu kroimy w drobniutką kostkę (jak skwarki), zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok. Obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę, kapustę pekińską kroimy również w drobną kostkę. Utarty seler podsmażamy na 4 łyżkach oleju i smażymy ze szczyptą soli, aż lekko zmięknie. Dodajemy zmielone w młynku przyprawy z borowikami i mieszając smażymy dosłownie przez 10 sekund. Następnie wlewamy wodę, dodajemy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i gotujemy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy tofu, gdy się przyrumieni dorzucamy kapustę pekińską, utartą asafetydę zmieszaną z połową łyżeczki soli i smażymy, aż kapusta pekińska się zeszkli. Podsmażone skwarki z tofu i kapustę pekińską dodajemy do gotujących się ziemniaków, solimy i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wlewamy zakwas na żur i mleko kokosowe. Na samym końcu, jeśli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę octu, soku z cytryny, majeranku, soli lub cukru. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "64. "Bezglutenowy i wegański żurek""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany