85. „Bruschetta z Caprese”

Pobierz PDF

Gdy trwa sezon na nasze własne, lokalne, pyszne pomidory, pojawiają się one w naszym menu codziennie i to w przeróżnych odsłonach. Pomysłów jest mnóstwo – od śniadania po kolacje. Jednak, gdy ciągle jest ciepło, mamy wzmożony apetyt na różne sałatki. Jedną z rzeczy, które uwielbialiśmy za naszych przed-wegańskich czasów, była klasyczna włoska sałatka-przystawka Caprese, która, jak cała kuchnia tego kraju, bazuje na dobrych produktach. Z pomidorami o tej porze roku nie ma problemu, jednak mozarella w wersji wegańskiej i to jeszcze bardzo dobrej… to było niezrealizowane marzenie. Na szczęście do teraz. Dziś zapraszamy właśnie na Caprese podawane na chrupiących grzankach, czyli jak to Włosi mówią z bruschettą.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki

  • kilka grzanek zrobionych z bułki wypieczonej z ciasta na pizzę bezglutenową (odc.12)
  • 1 wegańska mozarella (200g)
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • czarny pieprz do smaku

Składniki - Sos

  • 1 garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

Ciasto na pizzę formujemy na kształt mini-bagietki, następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180 C, aż skórka będzie rumiana. W czasie gdy bagietka się piecze możemy przejść do zrobienia sosu oraz krojenia reszty składników. Bazylię siekamy lub rwiemy na małe kawałki, które wrzucamy do moździerza, dodajemy sól, oliwę i rozcieramy. Na koniec dodajemy oliwę truflową i ponownie wszystko rozcieramy. Pomidory i mozarellę kroimy w plastry. Gotową i przestygłą bagietkę kroimy również w plastry lub na kształt piór, smarujemy je oliwą i wkładamy jeszcze raz do piekarnika z funkcją grill na 240° C na 2 minuty. Gotowe pieczywo wykładamy na talerz, układamy na nim naprzemiennie pokrojone pomidory i ser. Na koniec polewamy wszystko po wierzchu sosem pesto, dekorujemy świeżą bazylią, kaparami oraz czarnym pieprzem.

Brak opini dla przepisu dla "85. "Bruschetta z Caprese""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany