231. „Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku chrupiące bezglutenowe bułeczki. Dzięki suszonym pomidorom i bazylii są prostu pyszne. Dodatkowo proste w wykonaniu! Produktów do pieczenia, gotowania oraz gotowych rozwiązań szukajcie w Incola. Polecamy, smacznego i na zdrowie!

Składniki:

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość: 5 do 10 sztuk (w zależności od wielkości bułeczek)

Składniki:

  • 10 dag mąki jaglanej
  • 10 dag mąki gryczanej
  • 5 dag mąki kasztanowej
  • 5 dag mąki kokosowej
  • 7 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka mielonej łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Suszone pomidory kroimy na drobno i dodajemy je do ciasta wraz z olejem, w którym były zanurzone. Dodajemy bazylię i wszystko razem dokładnie mieszamy i natłuszczonymi olejem rękami odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40 ºC, aby lekko wyrosły na ok. 30 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 180 ºC z termoobiegiem i pieczemy je 35 minut. Takie bułeczki nigdy nie wyrosną nam jak pszenne i nie będą takie puchate, ale są za to smaczne i dużo bardziej pożywne. Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy dla "231. "Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany