231. „Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią” / „Bread rolls with dried tomatoes and basil”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku chrupiące bezglutenowe bułeczki. Dzięki suszonym pomidorom i bazylii są prostu pyszne. Dodatkowo proste w wykonaniu! Produktów do pieczenia, gotowania oraz gotowych rozwiązań szukajcie w Incola. Polecamy, smacznego i na zdrowie!

 

Today, the Atelier of Taste has some crispy, gluten-free rolls for you. Thanks to the dried tomatoes and basil, they’re simply delicious. What’s more, they’re easy to make. You’ll find the ingredients for baking and cooking as well as ready-made solutions in  Incola. We do recommend it! Enjoy it! It’s good for you!

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1,5 godziny / 1.5 hours
Ilość / Amount: 5 do 10 sztuk (w zależności od wielkości bułeczek) / 5 to 10 rolls (depending on the size)

Składniki / Ingredients:

  • 10 dag mąki jaglanej / 100 g millet flour
  • 100 g mąki gryczanej / 100 g buckwheat flour
  • 50 g mąki kasztanowej / 50 g chestnut flour
  • 50 g mąki kokosowej / 50 g coconut flour
  • 7 dag suszonych pomidorów w oliwie / 70 g dried tomatoes in olive oil
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii / 1 teaspoon dried basil
  • 1 łyżka mielonej łuski babki jajowatej / 1 tablespoons ground blond psyllium husk
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / 1 teaspoon dried yeast
  • 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of salt
  • 300 ml letniej wody / 300 ml lukewarm water

Sposób przygotowania / Instructions:

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Suszone pomidory kroimy na drobno i dodajemy je do ciasta wraz z olejem, w którym były zanurzone. Dodajemy bazylię i wszystko razem dokładnie mieszamy i natłuszczonymi olejem rękami odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40 ºC, aby lekko wyrosły na ok. 30 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 180 ºC z termoobiegiem i pieczemy je 35 minut. Takie bułeczki nigdy nie wyrosną nam jak pszenne i nie będą takie puchate, ale są za to smaczne i dużo bardziej pożywne. Smacznego i na zdrowie! Put all the dry ingredients together in a bowl, add water and mix thoroughly. Add dried basil. Chop the dried tomatoes finely and add them to the dough together with the oil in which they were. Mix it all together thoroughly and tear bits of the dough with hands greased with oil. Form balls and put them on a baking tray lined with parchment paper. Put it all into an oven set at 40ºC for about 30 minutes so that they rise a little. Then, set the oven at 180 ºC with air circulation on and bake them for 35 minutes. Such bread rolls will never rise like wheat ones and they will not be as light and fluffy, but they are much more nourishing. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

10 komentarzy dla "231. "Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią" / "Bread rolls with dried tomatoes and basil""

  • comment-avatar
    ErnestEden 8 maja 2018 (17:51)

    Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂custom written essays

  • comment-avatar
    avi 28 listopada 2018 (19:55)

    czy można zastąpić mąkę kasztanową?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 29 listopada 2018 (08:33)

      można spróbować dodać więcej mąki ziemniaczanej w to miejsce 🙂

  • comment-avatar
    avi 30 listopada 2018 (20:08)

    tylko, że … w tym przepisie nie ma mąki ziemniaczanej 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 30 listopada 2018 (20:16)

      Czyli można dodać więcej niż tyle ile było jej wcześniej 😉

  • comment-avatar
    Roksana 15 stycznia 2019 (22:04)

    Czy zamiast maki kokoswej mozna wrzucic wiorki czy wyjdzie za slodko? 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 20 stycznia 2019 (11:16)

      Jest to dokładnie to samo w składzie, jednak konsystencja jest inna. Na pewno wpłynie to na konsystencję bułek.

  • comment-avatar
    Magda 15 kwietnia 2019 (19:03)

    w liście składników nie podaliście drożdży…

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany