Cannelloni z borowikami / Cannelloni with boletes (51)

Pobierz PDF

Wraz z początkiem roku powracamy do tematu włoskich makaronów. Znowu będzie pachniało grzybami i truflami. Tym razem zapraszamy na kukurydziane cannelloni z borowikami, które powstało na bazie przygotowanego wcześniej soczewicowego pasztetu. Jest to jeden z pomysłów na wykorzystanie pasztetu, jako bazy do innych dań. Możecie jeszcze popróbować na przykład z naleśnikami i pierogami. Smacznego Nowego Roku!

This time, we’re offering you corn cannelloni with boletes. Its base is the lentil pate which was prepared before. The New Year has just began and we are coming back to the theme of Italian pastas. The place will smell of mushrooms and truffles again. It is one of our uses for the pate as a base for other dishes.  You could also try using it as a filling for pancakes or pierogi. 

Składniki

Czas / Time: Ok.1 godzina + pieczenie pasztetu / About 1 hour + pate baking
Ilość / Amount: 1 naczynie do zapiekania / casserole dish

Składniki / Ingredients:

  • 200 g kukurydzianego makaronu cannelloni / corn cannelloni pasta
  • 500 g pasztetu z soczewicy z borowikami ( odc. 50 ) / lentil pate with boletes (ep. 50 )
  • 200 ml śmietanki sojowej / soy cream 600 ml water
  • 600 ml wody / water
  • 20 g borowików / dried boletes
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej / teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • 15 dag żółtego wegańskiego sera / finely grated vegan cheese
  • Oliwa truflowa do polania po wierzchu / Truffle oil for drizzling

Sposób przygotowania / Instructions:

Wegańskie i bezglutenowe Cannelloni z borowikami - przepis
Mieszamy śmietankę sojową z wodą oraz przyprawami. Następnie rozdrabniamy pasztet widelcem i podlewamy odrobiną wody zmieszanej ze śmietanką w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję pasty, którą będzie można nadziewać makaron na przykład za pomocą szprycy. Do wymieszanej z przyprawami śmietanki i wody dodajemy zmiksowane na pył w młynku borowiki oraz utarty żółty ser. Układamy po kolei nadziane makaronowe rurki w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem z serem tak, aby przykryć dokładnie makaron. Skrapiamy po wierzchu oliwą truflową i wstawiamy do piekarnika, który następnie nastawiamy na 180° C. Pieczemy ok. 40 minut, po czym możemy przystąpić do jedzenia. Smacznego i na zdrowie! Mix the soy cream with water and seasonings. Then, squeeze the pate with a fork and pour some water and cream mix over it. Use the amount which will give you the texture of a paste which will be put in the cannelloni, for example with a syringe. Add the boletes ground into dust and grated cheese to the cream and water with seasonings. Then, put all the filled cannelloni in a casserole dish and pour sauce with cheese over them in such a way that it covers all the pasta. Drizzle it with truffle oil and put into the oven set to 180° C. Bake for about 40 minutes. Then, you can start eating. Enjoy it! Have a tasty New Year!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Cannelloni z borowikami / Cannelloni with boletes (51)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany