51. „Cannelloni z borowikami”

Pobierz PDF

Wraz z początkiem roku powracamy do tematu włoskich makaronów. Znowu będzie pachniało grzybami i truflami. Tym razem zapraszamy na kukurydziane cannelloni z borowikami, które powstało na bazie przygotowanego wcześniej soczewicowego pasztetu. Jest to jeden z pomysłów na wykorzystanie pasztetu, jako bazy do innych dań. Możecie jeszcze popróbować na przykład z naleśnikami i pierogami. Smacznego Nowego Roku!

Składniki

Czas przygotowania: ok.1 godzina + pieczenie pasztetu
Ilość: 1 naczynie do zapiekania

Składniki

  • 20 dag kukurydzianego makaronu cannelloni
  • 50 dag pasztetu z soczewicy z borowikami ( odc. 50 )
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 600 ml wody
  • 2 dag borowików
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 dag dobrego żółtego wegańskiego sera
  • oliwa truflowa do polania po wierzchu

Sposób przygotowania

Mieszamy śmietankę sojową z wodą oraz przyprawami. Następnie rozdrabniamy pasztet widelcem i podlewamy odrobiną wody zmieszanej ze śmietanką w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję pasty, którą będzie można nadziewać makaron na przykład za pomocą szprycy. Do wymieszanej z przyprawami śmietanki i wody dodajemy zmiksowane na pył w młynku borowiki oraz utarty żółty ser. Układamy po kolei nadziane makaronowe rurki w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem z serem tak, aby przykryć dokładnie makaron. Skrapiamy po wierzchu oliwą truflową i wstawiamy do piekarnika, który następnie nastawiamy na 180° C. Pieczemy ok. 40 minut, po czym możemy przystąpić do jedzenia. Smacznego!

Brak opini dla przepisu dla "51. "Cannelloni z borowikami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany