130. „Chipsy z pokrzywy” / „Nettle crisps”

Pobierz PDF

Dziś razem z Anią i Tomkiem z gdyńskiej Fundacji Dom Marzeń zapraszamy na chipsy z pokrzywy. Prosta i zaskakująca alternatywa dla zwykłych chipsów.

Together with Ania and Tomek from the Gdynia Dom Marzeń Foundation, we’re offering you nettle crisps. It’s a simple and surprising alternative to the regular ones.

Składniki

Czas / Time: ok. 10 min. / about 10 min.
Ilość / Amount: kilka porcji / several portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 garść liści młodej pokrzywy / fistful young nettle leafs
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • 1 łyżeczka curry / teaspoon curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej wędzonej papryki / teaspoon powdered smoked sweet red pepper
  • Olej do smażenia / Oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Zebrane w gumowych rękawiczkach liście młodej pokrzywy płuczemy i osuszamy. Następnie odrywany je od gałązek i wrzucamy pojedynczo na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilkanaście sekund, aż będą chrupiące. Trzeba uważać, aby ich nie przypalić. W miseczce mieszamy ze sobą sól, curry i sproszkowaną słodką paprykę, i posypujemy chipsy po wierzchu. Smacznego i na zdrowie! Collect young nettle leafs in rubber gloves. Rinse the leafs and and dry them. Then, tear them off the sprigs and put them in a frying pan with heated up oil separately. Fry them for 10-20 seconds until they are crispy. Be careful not to burn them. Mix salt, curry and powdered sweet pepper together in a small bowl. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "130. "Chipsy z pokrzywy" / "Nettle crisps""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany