130. „Chipsy z pokrzywy”

Pobierz PDF

Dziś razem z Anią i Tomkiem z gdyńskiej Fundacji Dom Marzeń zapraszamy na chipsy z pokrzywy. Prosta i zaskakująca alternatywa dla zwykłych chipsów.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Ilość: kilka porcji

Składniki

  • 1 garść liści młodej pokrzywy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej wędzonej papryki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Zebrane w gumowych rękawiczkach liście młodej pokrzywy płuczemy i osuszamy. Następnie odrywany je od gałązek i wrzucamy pojedynczo na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilkanaście sekund, aż będą chrupiące. Trzeba uważać, aby ich nie przypalić. W miseczce mieszamy ze sobą sól, curry i sproszkowaną słodką paprykę, i posypujemy chipsy po wierzchu. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "130. "Chipsy z pokrzywy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany