178. „Chleb gryczany na drożdżach z bananami” / „Buckwheat bread with banana”

Pobierz PDF

Dziś pokażemy kolejną wersję naszego bezglutenowego <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/19-pieczywo „>chleba</a> na drożdżach. Przygotowaliśmy go również z myślą o tych, którzy nie mogą jeść ziemniaków i ryżu, ponieważ dla niektórych dieta bezglutenowa to tylko początek ograniczeń zdrowotnych. Ten zdrowy chleb będzie smakował również miłośnikom tradycyjnego pieczywa. Możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dzięki napisom przygotowanym przez Translalab.

We’ll show you another version of our gluten-free yeast bread. We’ve made it with those who cannot eat potatoes or rice in mind, as for some a gluten-free diet is only one of their nutritional restrictions. Those who love traditional bread will also find this healthy one tasty.

Składniki

Czas / Time: 1 godzina / hour
Ilość / Amount: 1 duża forma / large loaf

Składniki / Ingredients:

  • 200 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 200 g skrobi z tapioki / tapioca starch
  • 100 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 150 g bananów / banana
  • 1 op. suchych drożdży / packet dried yeast
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / tablespoons sunflower oil
  • 2 łyżki octu balsamicznego / tablespoons balsamic vinegar
  • 1 czubata łyżeczka soli / heaped teaspoon salt water
  • Woda / water

Sposób przygotowania / Instructions:

Banany miksujemy na gładko, dolewamy ok. 300 ml wody i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy ze sobą suche składniki, dolewamy zmiksowane z wodą banany. Miksujemy, dolewając tyle wody, aż uzyskamy konsystencję ciasta racuchowego. Pod koniec dodajemy olej i ocet winny. Masę miksujemy i wylewamy do formy chlebowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną. Odstawiamy na bok w ciepłe miejsce lub do piekarnika nastawionego na 40°C na 20-30 minut po to, by ciasto spokojnie wyrosło. Trzeba uważać, żeby ciasto za bardzo nie wyrosło, gdyż skórka może oddzielić się od chleba, a w środku powstanie dziura. Gdy ciasto w foremce się wybrzuszy nastawiamy piekarnik na temperaturę 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Musimy bardzo uważać, by nie otwierać i nie poruszyć piekarnika, by ciasto nie opadło. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł. Upieczony chleb zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy go do chlebaka lub innego pojemnika. Taki chleb idealnie nadaje się na tosty. Smacznego i na zdrowie! Blend the bananas until they're smooth and add about 300 ml of water. Blend it into a smooth pulp. Mix the dry ingredients together and add the bananas blended with water. Blend it and while you're doing it, keep adding water until you get the consistency of pancake dough. Near the end, add oil and wine vinegar. Blend the dough and pour it into a bread pan greased with oil and sprinkled with buckwheat flour. Put it into the oven for 20-30 minutes straight away so that the dough can rise. Make sure it doesn't rise too much as then its top may sink in during the baking or an empty hole could form inside it. Then, set the oven at 180 ºC with air circulation on and bake it for about 50 minutes. Be very careful and don't open or move the oven, so that the bread doesn't sink in. When it's ready, take it out of the pan so that it cools. Wrap the bread in a linen or cotton tea towel and put it into a bread box or some other container. This bread is perfect for toast. Enjoy it! It's good for you! Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

2 komentarze dla "178. "Chleb gryczany na drożdżach z bananami" / "Buckwheat bread with banana""

  • comment-avatar
    Barbara 26 października 2018 (21:40)

    Chleb wyszedł super ,ale nie dałam tapioki i ciecierzycy, tylko 20 dag skrobi ziemniaczanej i 30 dag pełnoziarnistej mąki gryczanej z Lidla i pozostałe składniki.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 28 października 2018 (07:53)

      I o to chodzi, żeby się inspirować i tworzyć własne wersje. Dla nas każdy przepis to tylko pretekst do stworzenia czegoś własnego, choć niektóre wykonujemy do A do Z, aby zobaczyć, co autor miał na myśli, lub jeśli skład pasuje nam w 100% 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany