178. „Chleb gryczany na drożdżach z bananami”

Pobierz PDF

Dziś pokażemy kolejną wersję naszego bezglutenowego chleba na drożdżach. Przygotowaliśmy go również z myślą o tych, którzy nie mogą jeść ziemniaków i ryżu, ponieważ dla niektórych dieta bezglutenowa to tylko początek ograniczeń zdrowotnych. Ten zdrowy chleb będzie smakował również miłośnikom tradycyjnego pieczywa. Możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dzięki napisom przygotowanym przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 1 duża forma

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej
  • 20 dag skrobi z tapioki
  • 10 dag mąki z ciecierzycy
  • 15 dag bananów
  • 1 op. suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju słonecznikowy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • woda

Sposób przygotowania

Banany miksujemy na gładko, dolewamy ok. 300 ml wody i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy ze sobą suche składniki, dolewamy zmiksowane z wodą banany. Miksujemy, dolewając tyle wody, aż uzyskamy konsystencję ciasta racuchowego. Pod koniec dodajemy olej i ocet winny. Masę miksujemy i wylewamy do formy chlebowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną. Odstawiamy na bok w ciepłe miejsce lub do piekarnika nastawionego na 40°C na 20-30 minut po to, by ciasto spokojnie wyrosło. Trzeba uważać, żeby ciasto za bardzo nie wyrosło, gdyż skórka może oddzielić się od chleba, a w środku powstanie dziura. Gdy ciasto w foremce się wybrzuszy nastawiamy piekarnik na temperaturę 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Musimy bardzo uważać, by nie otwierać i nie poruszyć piekarnika, by ciasto nie opadło. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł. Upieczony chleb zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy go do chlebaka lub innego pojemnika. Taki chleb idealnie nadaje się na tosty. Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze dla "178. "Chleb gryczany na drożdżach z bananami""

  • comment-avatar
    Barbara 26 października 2018 (21:40)

    Chleb wyszedł super ,ale nie dałam tapioki i ciecierzycy, tylko 20 dag skrobi ziemniaczanej i 30 dag pełnoziarnistej mąki gryczanej z Lidla i pozostałe składniki.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 28 października 2018 (07:53)

      I o to chodzi, żeby się inspirować i tworzyć własne wersje. Dla nas każdy przepis to tylko pretekst do stworzenia czegoś własnego, choć niektóre wykonujemy do A do Z, aby zobaczyć, co autor miał na myśli, lub jeśli skład pasuje nam w 100% 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany