Chleb gryczany na drożdżach

Pobierz PDF

Chleba naszego powszedniego? gdy dodać, że bezglutenowego, to robi się spory problem, bo kupne niestety bardzo rzadko smakiem przypominają tradycyjne wypieki i mamy wrażenie, że są przeznaczone jedynie dla desperatów, którzy bez pieczywa obejść się nie mogą. Osobiście najczęściej byliśmy rozczarowani bezglutenowym pieczywem, finalnie eliminując je z naszej diety, na korzyść placków oraz klusek i makaronów. Za dopracowanie własnej receptury chleba bez glutenu jakoś trudno było nam się zabrać, pojawiające się co jakiś czas prośby, na podesłanie sprawdzonego przepisu, zmobilizowały nas w końcu do wzięcia się do roboty w tym temacie i zakasaliśmy rękawy. Dziś prezentujemy pierwszy przepis na podstawowy chleb, do którego każdy może sobie dodać ulubione ziarna, zioła, suszone pomidory, oliwki lub czegokolwiek dusza zapragnie, a glutenu nie zawiera. Oto nasz wypiek na drożdżach, z przeważającą ilością mąki gryczanej. Niebawem ruszymy jeszcze inne rodzaje mąki, a także zakwas, z którym już kiedyś eksperymentowaliśmy przy bezglutenowym chlebie, czując jednak, że do tematu powrócimy, by go dopieścić.

Składniki

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość: 1 duża fora

Składniki

  • 20 dag ziemniak ugotowany w mundurku na parze
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 30 dag mąki gryczanej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

Chleb gryczany na drożdżach

Ziemniaka gotujemy w mundurku i odstawiamy na bok, by przestygł. Kiedy już będzie chłodny obieramy, a następnie zalewamy go ciepłą wodą i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie miksujemy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy i wrzucamy do miksera do ciasta. W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy ziemniaka z drożdżami, miksujemy przez minutę, dolewamy oleju i jeszcze raz miksujemy. Całość przelewamy do formy na chleb posmarowanej olejem oraz opruszonej mąką i odstawiamy przykryte pod ściereczką w ciepłym miejscu, aby ciasto spokojnie sobie wyrosło. Następnie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 °C i pieczemy ok. 50 minut. Musimy bardzo uważać, by nie otwierać i nie poruszyć piekarnika, by ciasto nie opadło. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł. Upieczony chleb zawijamy do lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy go do chlebaka lub innego pojemnika. Nie wiemy ile czasu pozostaje świeży, ponieważ nasze bochenki znikają w ciągu 2 dni, ale przypuszczamy, że ok. tygodnia jest zdatny do zjedzenia. Jeżeli po kilku dniach chleb stanie się twardy, wystarczy ukrojoną kromkę chleba włożyć na chwileczkę do opiekacza lub tostera, aby znowu był świeży.

Oceń przepis!

Wasza ocena

3.6 (22 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

22 komentarze dla "Chleb gryczany na drożdżach"

  • comment-avatar
    Ewa 16 stycznia 2018 (21:33)

    Chlebek w piekarniku. Jestem strasznie ciekawa czy mi wyjdzie ?

  • comment-avatar
    Ewa 16 stycznia 2018 (23:05)

    Wyszedl super. Z gryka nie bardzo sie lubimy, rzadko jem, bo po prostu mi smierdzi ale chlebek rewelacja. Zaczal rosnac doslownie po minucie od wlania do foremki i tak wyrosl ze wylal sie lekko na boki, bo uzylam za malej. Jest sprerzysty i przede wszystkim chrupiacy, a nie twardy jak wszystkie moje poprzednie chleby. Wyprobuje wasze inne chleby aby znalezc taki ktory bedzie mi jeszcze odpowiadal smakowo. Chlebek pierwsza klasa. Dziekuje

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 17 stycznia 2018 (10:00)

      Świetnie, brawo, teraz tylko większa foremka i będzie idealnie. Co do smaku, to faktycznie trzeba sobie odnaleźć swój ideał. Nam akurat ten zestaw smakuje najbardziej. 🙂

  • comment-avatar
    Lidka 19 stycznia 2018 (22:20)

    Czy można dać suszone drożdże do tego chleba?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 20 stycznia 2018 (08:18)

      Tak, oczywiście.

      • comment-avatar
        Anna 26 lutego 2019 (12:26)

        Ile trzeba suchych drożdży?

        • comment-avatar
          Atelier Smaku 26 lutego 2019 (17:57)

          Tyle waży 1 kostka drożdży, czego odpowiednikiem jest 1 torebka suchych drożdży.

  • comment-avatar
    marta 19 stycznia 2018 (23:21)

    Nie udał się, skórka pyszna a w środku breja. Co mogłam zrobić źle?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 20 stycznia 2018 (08:24)

      Być może woda dodana do ciasta była zbyt ciepła i chleb za szybko urósł. Wtedy może być tak, że w środku jest rzadkie ciasto, z którego może powstać zakalec lub będzie w chlebie dziura, za to skórka będzie chrupiąca. Temperatura wody powinna być letnia, a a ciasto przed wstawieniem do piekarnika nie powinno wyrosnąć więcej w blaszce niż ok. 2 cm. Takie jest nasze doświadczenie, choć czasem też wystrzeli za wysoko, a potem opadnie podczas pieczenia, gdy przegapimy odpowiedni moment.

  • comment-avatar
    urszula 4 lutego 2018 (15:32)

    Przepis super. Chlebuś jest smaczny, puchaty. Polecam swoim pacjentom.

    • comment-avatar
      Ewa 23 października 2018 (15:43)

      A może być bez ziemniaka?

      • comment-avatar
        Atelier Smaku 23 października 2018 (17:58)

        Można choć ziemniak daje wilgotności chlebowi, ostatnio dodajemy do chleba łuski babki jajowatej, też sprawia, że chleb jest wilgotny.

  • comment-avatar
    Ola 5 sierpnia 2018 (20:51)

    Chleb wyszedł bardzo smaczny i mięciutki w środku. U mnie skórka lekko twarda, ale środek rewelacja. Ciekawa jestem, jak będzie smakował jutro 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 5 sierpnia 2018 (23:58)

      TO super, bo to chyba najbardziej uniwersalny przepis na bezglutenowy chleb, który udało nam się wymyślić. Jutro może być troszkę twardszy, ale nie aż tak twardy jak kukurydziany. Jednak odzyskuje swoją miękkość w środku po włożeniu do tostera, do tego chrupiąca skórka… Także polecamy go z tostera jak najbardziej. Wiele osób, które znamy piecze od razu kilka bochenków, kroi na kromki, mrozi, a potem podgrzewa w tosterze i gotowe 🙂

  • comment-avatar
    Kasia 23 października 2018 (16:18)

    Czy ziemniak jest konieczny ,czy można czymś zastąpić .

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 23 października 2018 (17:57)

      Zamiast ziemniaka można dodać banana o tej samej wadze, ważne aby nie był zbyt dojrzały, bo będzie słodki. Można też zastosować łuskę babki jajowatej.

  • comment-avatar
    Paulina 10 listopada 2018 (19:02)

    Jesteście niesamowici! Bardzo Wam dziękuję. Wyszedl znakomity. Szkoda,że nie moge sie tu pochwalic zdjeciem. Robilam go juz dwa razy. Dzis wyszedl zdecydowanie lepszy. Pomylilam sie tylko w ilości soli. Mój błąd, poniewaz przeczytalam łyżka soli 🙁 ale i tak ostatecznie wyszedl bardzo bardzo smaczny. Nie jestem weganką. Nie spozywam glutenu i mleka ze wzgledu na chorobę autoimmunologiczną. Dzieki Waszym przepisom czuję sie lepiej.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 10 listopada 2018 (19:20)

      Dzięki piękne za tak przesympatyczny komentarz. Staramy się, aby życie osób, które nie mogą lub nie chcą jeść różnych rzeczy, miały łatwe i przyjemne życie kulinarne 😉
      Na początku nowego roku udostępnimy przepisy na nasze dwa nowe chleby, także będzie jeszcze większy wybór 😀
      Dużo zdrowia!

  • comment-avatar
    Kasia 29 marca 2019 (12:11)

    Witam,

    Czy skrobię ziemniaczaną w przepisach można zastąpić np. kukurydzianą lub mąką ryżową?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 29 marca 2019 (23:27)

      Można, wyjdzie trochę inaczej, ale uda się 🙂 Pozdrawiamy serdecznie.

  • comment-avatar
    Iwona 30 lipca 2019 (11:29)

    Czy pieczemy chleb w piekarniku na termoobiegu?
    Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 30 lipca 2019 (15:11)

      Jeśli nie mamy funkcji automatycznej pieczenia chleba, to najlepiej z termooobiegiem to zrobić.
      Pozdrawiamy serdecznie, 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany