182. „Chleb gryczany na zakwasie z bananami”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się przepisem na wyśmienity bezglutenowy chleb na zakwasie z bananami. Powstał z myślą o tych, którzy oprócz glutenu nie mogą spożywać ziemniaków, które sprawiają, że chleb ma idealną konsystencję i wilgotność. Banan z powodzeniem może zastąpić ziemniaka i nie trzeba go gotować, co sprawia, że chleb przygotowuje się naprawdę łatwo. Odcinek ma także angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 6-10 godzin + czas przygotowania zakwasu
Ilość: 1 bochenek

Składniki

  • 15 dag bananów
  • 200-300 ml zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie w odcinku 32)
  • 200-250 ml wody
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki z ciecierzycy
  • 20 dag skrobi z tapioki
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania

Banany miksujemy, dolewając po odrobinie wody. Następnie dolewamy zakwas i jeszcze raz dokładnie miksujemy. W osobnej misce, dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy zmiksowane z zakwasem banany, miksujemy przez minutę, dolewamy olej i mieszamy kilka minut. W razie potrzeby dolewamy wodę, by uzyskać konsystencję gęstego ciasta racuchowego. Całość przekładamy do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. Górę ciasta skrapiamy letnią wodą i wygładzamy dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość (zazwyczaj jest to latem ok. 4h, zimą natomiast nawet do 8h). Pamiętajmy, żeby zostawić ok. 100-150 ml ciasta w celu uzyskania nowego zakwasu. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy do nastawionego na 200°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż chleb wyrośnie i będzie rumiany. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i czekamy, aż przestygnie, zawijamy go w lnianą ściereczkę i wkładamy do chlebaka. Resztę nieupieczonego ciasta przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Jeśli nie będziemy piec chleba przez dłuższy czas, to pamiętajmy o tym, by co ok. 2-4 tygodnie dokarmiać zakwas. Wyjmujemy go z lodówki, dodajemy łyżkę mąki gryczanej, odrobinę ciepłej, przegotowanej wody. Następnie mieszamy, przykrywamy gazą lub bawełnianą ściereczką z gumką i czekamy, aż podrośnie. Gdy zacznie pracować, możemy zamknąć go i włożyć do lodówki, gdzie będzie czekał, aż będziemy chcieli upiec następny chleb. Trzeba pamiętać, że chleb bezglutenowy nie może leżeć dłużej niż 4-5 dni, ponieważ szybciej pleśnieje, niż chleb wykonany z mąki z glutenem. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "182. "Chleb gryczany na zakwasie z bananami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany