95. „Chleb kukurydziany na zakwasie”

Pobierz PDF

Dziś Atelier Smaku serwuje chrupiący, bezglutenowy <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/19-pieczywo „>chleb</a> na zakwasie. Wersję na bazie mąki gryczanej prezentowaliśmy jakiś czas temu, tym razem opcja, której podstawą jest mąka kukurydziana. Warto spróbować, gdyż jest to ciekawa odmiana nawet dla tych, którzy mogą jeść tradycyjne pieczywo!

Składniki

Czas przygotowania: około 6–10 godzin + czas przygotowania zakwasu
Ilość: 1 duży bochenek

Składniki

  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki ryżowej
  • 200-300 ml zakwasu
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianeg
  • 300 ml wrzątku
  • 200-300 ml wody do uzyskania właściwej konsystencji ciasta
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Składniki - Zakwas ryżowy

  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • niewielka ilość przegotowanej, ciepłej wody w celu uzyskania właściwej konsystencji zakwasu

Sposób przygotowania

Zakwas ryżowy:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, podlewając ciepłą wodą tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Szczelnie przykrywamy ściereczką z gumką, ponieważ zapach zakwasu przyciąga muszki owocówki. Całość odstawiamy na dobę, odkrywamy i dokładamy płaską łyżkę mąki ryżowej, dolewamy ciepłą wodę, ponownie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czynność tę ponawiamy przez 3–4 dni do momentu, aż zakwas będzie miał octowy, kwaśny zapach i smak oraz drobne pęcherzyki powietrza.

Chleb:
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok do przestygnięcia. Po przestygnięciu dodajemy przygotowany zakwas, cukier, dolewamy 200 ml wody i ponownie miksujemy. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy przestygnięte siemię lniane wymieszane z zakwasem i powoli miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy 2 łyżki oleju. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę, do uzyskania właściwej konsystencji, tj. gęstego ciasta racuchowego. Z gotowej masy odkładamy około 200 ml masy, żeby mieć zakwas na kolejny chleb. Zamykamy w słoiczku i trzymamy w lodówce, aż do zrobienia kolejnego chleba. Resztę ciasta przekładamy do foremki posmarowanej olejem i oprószonej mąką kukurydzianą. Ciasto skrapiamy olejem i delikatnie rozprowadzamy go po powierzchni. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplejsze miejsce do wyrośnięcia na 6 do 10 godzin. Chleb bezglutenowy na zakwasie wolniej rośnie, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, ilości i jakości zakwasu dodanego do chleba, dlatego pamiętajmy, żeby do niego zaglądać. Jeżeli chcemy przyspieszyć czas rośnięcia, możemy wstawić go do piekarnika nastawionego na temperaturę 40C na kilka godzin. Gdy powiększy swoją objętość o połowę, wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C i pieczemy przez około godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i czekamy, aż przestygnie, następnie zawijamy go w lnianą ściereczkę i jeżeli chcemy go trzymać dłużej niż 2 dni to dodatkowo wkładamy do woreczka i trzymamy w lodówce. Jeżeli nie będziemy piekli chleba co tydzień, to powinniśmy co jakiś czas dokarmić zakwas łyżeczką mąki ryżowej i podlać odrobiną przegotowanej wody. Trzeba pamiętać, że chleb bezglutenowy nie może leżeć dłużej niż 5 dni, ponieważ szybciej pleśnieje, niż chleb wykonany z mąki z glutenem.

6 komentarzy dla "95. "Chleb kukurydziany na zakwasie""

  • comment-avatar
    Angelka 20 grudnia 2017 (18:56)

    Piekąc pierwszy raz należy dodać cały zakwas a następnie z gotowej masy chlebowe odjąć troche i rozmnażać jak zakwas czy zostawić cześć zakwasu i ten rozmnażać?

  • comment-avatar
    Angelka 21 grudnia 2017 (08:38)

    Upieczony, skórka mega chrupiąca, zapach wyciągnął dzieciaki z łóżek 😋 Niestety w srodku zakalec mi wyszedł.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 21 grudnia 2017 (19:24)

      Kolejny pewnie wyjdzie lepiej, z chlebami tak niestety jest, że nie zawsze nie od razu wychodzi 😉
      Powodzenia przy kolejnym podejściu 🙂

  • comment-avatar
    Aneta 4 lipca 2018 (18:21)

    Czym mozna zamienic wode z ogorkow w zakwasie? Czy mozna uzyc zwyklej wody? Pytam bo mam w domu malego alergika, ktory ma na wiekszosc produktow alergie.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 4 lipca 2018 (21:35)

      Można użyć wody z kapusty kieszonej, octu jabłkowego. Przyspieszą one powstawanie zakwasu, ale można też zastosować samą wodę i też będzie ok, choć może potrwa to trochę dłużej.

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany