Chłodnik a’la litewski

Pobierz PDF

Podczas upalnych dni chłodnik jest idealnym rozwiązaniem na to, by w pożywny i zdrowy sposób szybko i orzeźwiająco zaspokoić pragnienie. Jednocześnie dostarczamy tym samym organizmowi niezbędnej dawki witamin i mikroelementów, które tak łatwo z nas odparowują, gdy na dworze skwar. W przygotowaniu tradycyjnej wersji tej zupy chyba najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i ugotowanie botwinki, która stanowi bazę potrawy. Dziś do tematu podchodzimy trochę na skróty, wykorzystując sok z buraków. Oczywiście nie zabraknie bogactwa tego, co można znaleźć o tej porze roku w naszych ogródkach, szklarniach i na bazarach. Zapraszamy na chłodnik a’la litewski.

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki - Jogurt sojowy

  • 1 l mleka sojowego
  • 1 mały jogurt sojowy

Składniki - Zupa

  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100-150 ml pasteryzowanego soku z buraka, jeżeli będzie to koncentrat, to o połowę mniej
  • 5-7 rzodkiewek
  • kilka ogórków gruntowych
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
  • ewentualnie biały ocet winny do dodatkowego zakwaszenia

Sposób przygotowania

Jogurt sojowy:
Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok.100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu. Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia. Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.

Chłodnik:
Mieszamy jogurt z sokiem z buraków, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa i posiekaną zieleninę. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Chłodnik a’la litewski"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany