188. „Chłodnik ananasowy” / „Cold pineapple soup”

Pobierz PDF

Początek wakacji inspiruje do kolejnych kulinarnych poszukiwań idealnych na upały. Zapraszamy dziś na kolejną wersję chłodnika, tym razem z ananasem i rukolą. Szczegóły w najnowszym odcinku programu Atelier Smaku, który jak zawsze ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

The beginning of summer holidays is an inspiration for more culinary explorations which are perfect for hot weather. We’re presenting another cold soup – this version contains pineapple and rocket. Watch the latest episode of our show for the details.

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
Ilość / Amount: 6 porcji / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 ananas / pineapple
  • 1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku / glass shelled green peas
  • 1 kolba kukurydzy / ear corn
  • 1 gruszka / pear
  • 50 g imbiru / ginger
  • 50 g orzeszków pinii / pine nuts
  • 1 limonka / lime
  • 2 czubate łyżki nasion chia / heaped tablespoons chia seeds
  • 1 garść rukoli lub dwurzędu / handful rocket or stinkweed

Sposób przygotowania / Instructions:

Ananas obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową razem z pokrojoną limonką i imbirem. Następnie sok wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować. Skrawamy do niej także ziarna kukurydzy ze świeżej kolby. Chia miksujemy w młynku i mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić. Orzechy pinii podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym dorzucamy do salaterki. Gruszkę kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do chłodnika. Rukolę, a najlepiej jej kuzynkę, czyli dwurząd, który łatwo znaleźć na naszych łąkach, kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika. Przed podaniem najlepiej odstawić go do lodówki na trochę i możemy serwować. Smacznego i na zdrowie! Peel the pineapple, chop it and juice it in a low-speed juicer together with the chopped lime and ginger. Then, pour the juice into a salad bowl in which the soup will be served. Cut the corn seeds off the ear into it too. Grind chia in a grinder and mix it with the soup, to thicken it a little. Roast the pine nuts in the oven or a frying pan for a moment. Then, put them in the salad bowl too. Chop the pear quite finely and add it to the cold soup. Chop the rocket or, even better, stinkweed – it's relative which is easy to find in meadows. Add it to the soup too. Put it into the fridge for a while before serving. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "188. "Chłodnik ananasowy" / "Cold pineapple soup""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany