188. „Chłodnik ananasowy”

Pobierz PDF

Początek wakacji inspiruje do kolejnych kulinarnych poszukiwań idealnych na upały. Zapraszamy dziś na kolejną wersję chłodnika, tym razem z ananasem i rukolą. Szczegóły w najnowszym odcinku programu Atelier Smaku, który jak zawsze ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 6 porcji

Składniki

  • 1 ananas
  • 1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 gruszka
  • 5 dag imbiru
  • 5 dag orzeszków pinii
  • 1 limonka
  • 2 czubate łyżki nasion chia
  • 1 garść rukoli lub dwurzędu

Sposób przygotowania

Ananas obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową razem z pokrojoną limonką i imbirem. Następnie sok wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować. Skrawamy do niej także ziarna kukurydzy ze świeżej kolby. Chia miksujemy w młynku i mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić. Orzechy pinii podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym dorzucamy do salaterki. Gruszkę kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do chłodnika. Rukolę, a najlepiej jej kuzynkę, czyli dwurząd, który łatwo znaleźć na naszych łąkach, kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika. Przed podaniem najlepiej odstawić go do lodówki na trochę i możemy serwować. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "188. "Chłodnik ananasowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany