187. “Chłodnik arbuzowy” “Watermelon cold soup”

Pobierz PDF

Nie ma chyba nic lepszego na upał, jak dobry chłodnik. Dziś proponujemy wersję z arbuzem, choć nie na słodko, gdyż są w nim także pomidory i chilli. Reszty dowiecie się z najnowszego odcinka programu Atelier Smaku, który jak zawsze ma angielskie napisy, przygotowane przez Translalab.

There’s nothing better than a good cold soup in hot weather. Today, we’re offering you a version with watermelon. However, it’s not sweet as there are tomatoes and chilli peppers in it too. You’ll find out the rest from the latest episode of the Atelier of Taste.

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
Ilość / Amount: 6 porcji / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg arbuza / watermelon
  • 1 owoc granatu / pomegranate
  • 250 g truskawek / strawberries
  • 250 g malin / raspberries
  • 200 g pomidora / tomato
  • 100 g orzechów włoskich / walnuts
  • 1 limonka / lime
  • 2 czubate łyżki nasion chia / heaped tablespoons chia seeds
  • kilka gałązek mięty / several sprigs mint
  • 1/2 papryczki chilli / chilli pepper

Sposób przygotowania / Instructions:

Wydrążamy miąższ z arbuza i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Następnie łączymy sok i przeciśnięty miąższ, całość wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować chłodnik. Skórkę z limonki ocieramy bezpośrednio do przygotowanej bazy, a samą limonkę kroimy i przepuszczamy przez wyciskarkę i sok dolewamy do chłodnika. Truskawki i pomidory kroimy na kawałki, wrzucamy je do arbuza, dodajemy także maliny oraz pestki granatu. Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i miksujemy razem z chia w młynku, mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić. Orzechy włoskie podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym siekamy je i dorzucamy do salaterki. Miętę kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika. Przed podaniem najlepiej odstawić go na trochę do lodówki. Smacznego i na zdrowie! Peel the watermelon, cut it into pieces and juice it in a low-speed juicer. Then, mix the juice and the flesh produced by the juicer. Pour I into a bowl in which you'll serve the cold soup. Grate the lime zest directly into the base which you've already prepared. Chop the lime and juice it. Add the juice to the cold soup. Chop the strawberries and tomatoes. Add them to the watermelon. Add raspberries and pomegranate seeds too. Seed the chilli pepper and blend it in a grinder with chia. Mix it with the cold soup to thicken it a little. Roast the walnuts in the oven or frying pan for a moment. Then, chop them and put them in the bowl as well. Chop the mint quite finely. Add it to the soup. It's best to put it in the fridge for a while before serving. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "187. "Chłodnik arbuzowy" "Watermelon cold soup""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany