187. „Chłodnik arbuzowy”

Pobierz PDF

Nie ma chyba nic lepszego na upał, jak dobry chłodnik. Dziś proponujemy wersję z arbuzem, choć nie na słodko, gdyż są w nim także pomidory i chilli. Reszty dowiecie się z najnowszego odcinka programu Atelier Smaku, który jak zawsze ma angielskie napisy, przygotowane przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 1 owoc granatu
  • 25 dag truskawek
  • 25 dag malin
  • 20 dag pomidora
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 limonka
  • 2 czubate łyżki nasion chia
  • kilka gałązek mięty
  • 1/2 papryczki chilli

Sposób przygotowania

Wydrążamy miąższ z arbuza i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Następnie łączymy sok i przeciśnięty miąższ, całość wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować chłodnik. Skórkę z limonki ocieramy bezpośrednio do przygotowanej bazy, a samą limonkę kroimy i przepuszczamy przez wyciskarkę i sok dolewamy do chłodnika. Truskawki i pomidory kroimy na kawałki, wrzucamy je do arbuza, dodajemy także maliny oraz pestki granatu. Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i miksujemy razem z chia w młynku, mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić. Orzechy włoskie podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym siekamy je i dorzucamy do salaterki. Miętę kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika. Przed podaniem najlepiej odstawić go na trochę do lodówki. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "187. "Chłodnik arbuzowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany