27. „Chłodnik owocowy”

Pobierz PDF

Podczas upalnych dni chłodnik jest idealnym rozwiązaniem na to, by w pożywny i zdrowy sposób szybko i orzeźwiająco zaspokoić pragnienie. Jednocześnie dostarczamy tym samym organizmowi niezbędnej dawki witamin i mikroelementów, które tak łatwo z nas odparowują, gdy na dworze skwar. Oczywiście nie zabraknie bogactwa tego, co można znaleźć o tej porze roku w naszych ogródkach, spiżarniach i bazarach. Zapraszamy na chłodnik owocowy.

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki - Jogurt sojowy

  • 1 l mleka sojowego
  • 1 mały jogurt sojowy

Składniki - Zupa

  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100 ml soku z malin lub 50 ml syropu
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka czarnych jagód
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
  • ewentualnie garść posiekanych liści świeżej mięty

Sposób przygotowania

Jogurt sojowy:
Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok.100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu. Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia. Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.

Chłodnik:
Mieszamy jogurt z sokiem z malin. Dodajemy owoce, ewentualnie posiekaną miętę i posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.

Brak opini dla przepisu dla "27. "Chłodnik owocowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany