36. „Ciabatta z karczochami”

Pobierz PDF

Dziś, kontynuując zabawę z bezglutenowymi wypiekami, postanowiliśmy nie żegnać się ze smakami słonecznej Italii. Mamy już na swoim koncie bezglutenową pizzę i focaccię, teraz kolej na ciabattę. Żeby było jeszcze bardziej po włosku, upiekliśmy ją z karczochami, w których delikatnym smaku zakochaliśmy się lata temu, a miłość ta z upływem czasu nie maleje. Ich smak to podstawa, ale mają też inne zalety: są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, który skutecznie walczy z cholesterolem i chorobami układu krążenia, dodatkowo witaminy i mikroelementy? dłużej już chyba nie trzeba zachęcać 🙂 Po prostu: smacznego i na zdrowie!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Ilość: kilka sztuk

Składniki

  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 400 ml wrzącej wody
  • 30 dag mąki gryczanej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 1-2 garście pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 kostki drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • olej do posmarowania blachy
  • mąka kukurydziana do posypania blachy
  • kilka serc karczochów z oliwy

Sposób przygotowania

Zmielone siemię lniane zalewamy 400 ml wrzącej wody, dokładnie miksujemy przy użyciu blendera i odstawiamy na bok do ostudzenia. Następnie drożdże łączymy z 200 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki wraz z łyżeczką soli i mieszamy, żeby spulchnić mąkę. Miksujemy przestudzone siemię z wymieszanymi drożdżami i całość wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, następnie dodajemy oliwę i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec, jeszcze w trakcie pracy miksera, dorzucamy pestki słonecznika. Przygotowane ciasto przykrywamy szczelnie bawełnianym ręcznikiem i odkładamy na bok do wyrośnięcia, aż podwoi ono swoją objętość. Gdy już wyrośnie dzielimy je i formujemy z niego ciabatty, które następnie wykładamy na blasze posmarowanej olejem i wysypanej mąką kukurydzianą. Na wierzchu układamy płaty pokrojonych serc karczochów, które delikatnie dociskamy do powierzchni bułek, by nie pospadały. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aż bułki trochę podrosną. Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo wypieczone lubimy, w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Możemy je podać np. z bardzo prostą sałatką z pokrojonych pomidorów, dobrych oliwek i oliwy z karczochów, a tak naprawdę na świeżo są pyszne z czymkolwiek.

Brak opini dla przepisu dla "36. "Ciabatta z karczochami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany