151. „Ciastka owsiane z bakaliami” / „Oatmeal cookies with nuts and dried fruit”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy na bezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami, to kolejna z receptur z naszego food trucka, którą dzielimy się z tymi, którzy mają do nas za daleko lub wolą piec sami. Mamy też angielską wersję przepisu, przygotowaną przez Translalab.

We’re offering you gluten-free oatmeal cookies with dried fruit today. This is another recipe from our food truck which we’re sharing with those who are too far away or who prefer baking things on their own.

Składniki

Czas / Time: ok. 40 min. / about 40 min.
Ilość / Amount: 10-20 ciastek / cookies

Składniki / Ingredients:

  • 400 g płatków owsianych / porridge oats
  • 100 g rodzynek / raisins
  • 100 g owoców goji / goji berries
  • 200 g daktyli / dates
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego / glass coconut sugar
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego / glass sunflower oil
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu / teaspoons cinnamon

Sposób przygotowania / Instructions:

Suche składniki, czyli płatki owsiane, rodzynki i owoce goi łączymy z cynamonem i olejem – dokładnie rozcieramy w rękach, żeby wytłuścić płatki owsiane. Odstawiamy na bok. Daktyle przelewamy wrzątkiem, następnie miksujemy z mlekiem kokosowym na jednolitą masę. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Dzielimy masę, formujemy kulki i wykładamy na pergamin wyłożony na blasze. Rozgniatamy na małe krążki, możemy użyć do tego metalowego pierścienia aby były idealnie równe. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150°C. Smacznego i na zdrowie! Put the dry ingredients (porridge oats, raisins and goji berries) together with cinnamon and oil. Rub them in your hands thoroughly to grease the oats well. Put it aside. Rinse the dates with boiling water. Then, blend them into a smooth pulp together with coconut milk. Put all the ingredients together and mix them thoroughly. Divide the dough into portions and put them in a baking tray lined with parchment paper. Press them to form little circles. You can use a metal ring for that to make them perfectly even. Bake for 30 minutes in 150°C. Enjoy it! It's good for you!

6 komentarzy dla "151. "Ciastka owsiane z bakaliami" / "Oatmeal cookies with nuts and dried fruit""

  • comment-avatar
    Ala 12 sierpnia 2018 (10:36)

    Ciastka pyszne! 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 12 sierpnia 2018 (11:04)

      Dziękujemy bardzo i polecamy kokosanki, chociaż są z cukrem, jednak to on nadaje im chrupkości 🙂

  • comment-avatar
    Nisia94 11 marca 2019 (20:22)

    Podwójne gratulacje… Dla Was, bo przepis jest świetny 😊 … i dla mnie, że się udały. Uwielbiam takie słodycze 😊

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 11 marca 2019 (20:23)

      I takie gratulacje lubimy najbardziej! Podwójne podziękowania 🙂 Na zdrowie i smacznego!

  • comment-avatar
    Kaś 18 marca 2019 (20:20)

    3/4 szklanki oleju słonecznikowego?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 18 marca 2019 (22:19)

      Zgadza się, można dodać też tłuszcz kokosowy zamiast słonecznikowego.

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany