150. „Ciastka sezamowe z bakaliami”

Pobierz PDF

Sezam, słonecznik, żurawina, trochę innych bakalii i ciastka już gotowe. Pyszne i chrupiące – idealne na dzień dobry. Zapraszamy do pieczenia, a także dzielenia się polską oraz angielską wersją odcinka, przygotowaną przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: kilkanaście sztuk

Składniki

  • 2 szklanki słonecznika
  • 2 szklanki sezamu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie siekamy lub lekko rozmiażdżamy. Wysypujemy razem ze słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni na blachę i prażymy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C. W trakcie prażenia należy je dwukrotnie przemieszać. Cukier rozpuszczamy w rondlu, aż się lekko skarmelizuje, następnie dodajemy dobrze podgrzane mleko kokosowe i szybko mieszając łączymy obydwa składniki. Przestudzamy karmel i dodajemy do niego olej i połowę mąki. Wylewamy do wymieszanych ziaren z suszonymi owocami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do metalowego pierścienia na pergamin wyłożony na blasze i ugniatamy, formując niezbyt grube krążki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170°C.

4 komentarze dla "150. "Ciastka sezamowe z bakaliami""

  • comment-avatar
    Ala 12 sierpnia 2018 (12:19)

    Brakuje 0 w opisie przygotowania -> pieczone 20min 🙂 (pomyliłam się w poprzednim wpisie z rozpędu zasugerowałam się zdjęciem)
    pozdrawiam serdecznie …chrupiąc pyyyszne ciacha do kawusi :))

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 12 sierpnia 2018 (13:12)

      Dziękujemy pięknie 🙂 teraz rozumiemy i już uzupełniamy braki

  • comment-avatar
    Alicja 7 marca 2019 (18:05)

    Ciastka genialne!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany