150. „Ciastka sezamowe z bakaliami” / „Sesame cookies with nuts and dried fruit”

Pobierz PDF

Sezam, słonecznik, żurawina, trochę innych bakalii i ciastka już gotowe. Pyszne i chrupiące – idealne na dzień dobry. Zapraszamy do pieczenia, a także dzielenia się polską oraz angielską wersją odcinka, przygotowaną przez Translalab.

Some sesame, sunflower seeds, cranberries, a bit of other dried fruit and the cookies are ready. They’re delicious and crunchy.

Składniki

Czas / Time: ok. 40 min. / about 40 min.
Ilość / Amount: 10-20 grissini

Składniki / Ingredients:

  • 2 szklanki ziaren słonecznika / glasses sunflower seeds
  • 2 szklanki sezamu / glasses sesame
  • 1 szklanka orzechów włoskich / glass walnuts
  • 1 szklanka pestek dyni / handful pumpkin seeds
  • 1 szklanka rodzynek / glasses raisins
  • 1 szklanka żurawiny / glasses cranberries
  • 1 szklanka brązowego cukru / glass brown sugar
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego / glass sunflower oil
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej / glass rice flour

Sposób przygotowania / Instructions:

Orzechy włoskie siekamy lub lekko rozmiażdżamy. Wysypujemy razem ze słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni na blachę i prażymy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C. W trakcie prażenia należy je dwukrotnie przemieszać. Cukier rozpuszczamy w rondlu, aż się lekko skarmelizuje, następnie dodajemy dobrze podgrzane mleko kokosowe i szybko mieszając łączymy obydwa składniki. Przestudzamy karmel i dodajemy do niego olej i połowę mąki. Wylewamy do wymieszanych ziaren z suszonymi owocami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do metalowego pierścienia na pergamin wyłożony na blasze i ugniatamy, formując niezbyt grube krążki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170°C. Chop or gently squash the walnuts. Spread them on a baking tray together with sesame and pumpkin seeds and roast it all in the oven heated up to 200°C for around 5 minutes. Stir them twice during the roasting. Dissolve the sugar in a saucepan until it caramelises a little. Then, add well-heated coconut milk and mix the two ingredients quickly so that they blend. Cool the caramel. Then, add the oil and half of the flour to it. Pour it into the bowl with the seeds and dried fruit. Mix thoroughly. Then, add the rest of the flour and blend again. Put it into a metal ring on a baking tray lined with parchment paper and press it to form circles which cannot be too thick. Bake for 20 minutes in 170°C. Enjoy it! It's good for you!

4 komentarze dla "150. "Ciastka sezamowe z bakaliami" / "Sesame cookies with nuts and dried fruit""

  • comment-avatar
    Ala 12 sierpnia 2018 (12:19)

    Brakuje 0 w opisie przygotowania -> pieczone 20min 🙂 (pomyliłam się w poprzednim wpisie z rozpędu zasugerowałam się zdjęciem)
    pozdrawiam serdecznie …chrupiąc pyyyszne ciacha do kawusi :))

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 12 sierpnia 2018 (13:12)

      Dziękujemy pięknie 🙂 teraz rozumiemy i już uzupełniamy braki

  • comment-avatar
    Alicja 7 marca 2019 (18:05)

    Ciastka genialne!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany