128. Ciastka sezamowo karobowe / Carob and sesame cookies

Pobierz PDF

Z okazji zbliżającego się Dnia Matki gościmy dziś w Atelier Smaku Martę, Zosię i Karolinę, które upiekły z nami proste, smaczne i zdrowe <a href=”https://ateliersmaku.pl/sklep/21-slodkosci”>ciastka</a>. Odcinek oczywiście ma angielskie napisy, oczywiście przygotowane przez Translalab.

Due to the coming Mother’s Day, there are Marta, Zosia and Karolina visiting the Atelier of Taste. They’ve baked tasty, simple and healthy cookies with us.

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
Ilość / Amount: 10-20 ciastek / cookies

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki Teff / glass Teff flour
  • 1 szklanka tahini / glass tahini
  • 1 szklanka melasy z karobu / glass carob molasses
  • ok. 1/4 szklanki ziaren sezamu / about 1/4 glass sesame seeds
  • 1/4 łyżeczki soli / teaspoon salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Mieszamy ze sobą mąkę z dodatkiem soli, tahini i melasy, aż do uzyskania jednolitej tłustej masy. Następnie formujemy kuliki, które zanurzamy z jednej strony w sezamie. Rozpłaszczamy je delikatnie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Dogniatamy delikatnie widelcem każde ciastko, by odcisnąć w nim ślady na górze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10-15 minut. Ciastka nadają się do jedzenia już na ciepło. Smacznego i na zdrowie! Mix flour with salt, tahini and molasses until you get a smooth, fatty dough. Then, form balls and dip one side of each of them in sesame. Flatten them in your hands gently and put them on a baking tray lined with baking paper. Press each cookie gently with a fork so that it leaves marks on its surface. Put it in the oven set at 180°C and bake for 10-15 minutes. The cookies are fit for eating even warm. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "128. Ciastka sezamowo karobowe / Carob and sesame cookies"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany