128. „Ciastka sezamowo karobowe”

Pobierz PDF

Z okazji zbliżającego się Dnia Matki gościmy dziś w Atelier Smaku Martę, Zosię i Karolinę, które upiekły z nami proste, smaczne i zdrowe ciastka. Odcinek oczywiście ma angielskie napisy, oczywiście przygotowane przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: kilkanaście sztuk

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki Teff
  • 1 szklanka tahini
  • 1 szklanka melasy z karobu
  • ok. 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Mieszamy ze sobą mąkę z dodatkiem soli, tahini i melasy, aż do uzyskania jednolitej tłustej masy. Następnie formujemy kuliki, które zanurzamy z jednej strony w sezamie. Rozpłaszczamy je delikatnie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Dogniatamy delikatnie widelcem każde ciastko, by odcisnąć w nim ślady na górze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10-15 minut. Ciastka nadają się do jedzenia już na ciepło. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "128. "Ciastka sezamowo karobowe""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany