159. „Ciasto piernikowe z karobem”

Pobierz PDF

Nie ma świąt bez smaku i zapachu piernika, zatem nie może go również zabraknąć w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni. Dziś pokażemy Wam jak upiec szybkie, pyszne i pożywne ciasto piernikowe. Kupcie wszystkie potrzebne składniki, w tym koniecznie karob i pieczcie, a także dzielcie się przepisem, również w wersji angielskiej z napisami od Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 1 godz. + czas moczenia soi
Ilość: 6 foremek chlebowych

Składniki - Ciasto

  • okara z 0,5 kg soi
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka melasy z karobu
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 8 łyżek mączki chleba świętojańskiego (karobu)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki wody (lub mleka sojowego, jeśli wcześniej odcisnęliśmy mleko z okary)
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 200 ml soku z cytryny
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 dag śliwek kalifornijskich
  • 10 dag suszonych moreli niesiarkowanych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli

Składniki - Przyprawa do piernika

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki - Lukier

  • 5 łyżek brązowego cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek melasy z karobu

Sposób przygotowania

Okarę, czyli namoczone przez noc, a następnie zmiksowane ziarno sojowe, łączymy z sokiem z cytryn, następnie dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, mieszamy, dolewamy mleko kokosowe, mleko sojowe (lub wodę), dokładnie mieszamy i dodajemy olej. Na koniec dodajemy drobno posiekane morele, śliwki i orzechy włoskie. Po dokładnym zamieszaniu, możemy wlewać ciasto do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180°C i pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia możemy przygotować lukier, mieszając ze zmiksowanym na puder brązowym cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu i odrobiną melasy z karobu. Gdy ciasto, po wyjęciu z piekarnika odrobinę przestygnie, możemy je polukrować. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "159. "Ciasto piernikowe z karobem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany