159. “Ciasto piernikowe z karobem” / “Gingerbread cake with carob”

Pobierz PDF

Nie ma świąt bez smaku i zapachu piernika, zatem nie może go również zabraknąć w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni. Dziś pokażemy Wam jak upiec szybkie, pyszne i pożywne ciasto piernikowe. Kupcie wszystkie potrzebne składniki, w tym koniecznie karob i pieczcie, a także dzielcie się przepisem, również w wersji angielskiej z napisami od Translalab.

There’s no Christmas without the taste and fragrance of gingerbread cake, so it cannot be missing from our vegan and gluten-free kitchen. We’ll show you how to make a delicious, quick and nourishing gingerbread.

Składniki

Czas / Time: 1 godz. + czas moczenia soi / 1 hour + soy soaking time
Ilość / Amount: 6 foremek chlebowych / 6 bread pans

Składniki - Ciasto / Ingredients - Dough:

  • Okara z 0,5 kg soi / okara from 0.5 kg soy
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej / glasses corn flour
  • 1 szklanka cukru trzcinowego / glass cane sugar
  • 1 szklanka melasy z karobu / glass carob molasses
  • 6 łyżek siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 8 łyżek mączki chleba świętojańskiego (karobu) / tablespoons st. John's bread flour (carob)
  • 400 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 2 szklanki wody (lub mleka sojowego, jeśli wcześniej odcisnęliśmy mleko z okary) /glasses water (or soy milk, if you have pressed milk from the okara earlier)
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego / glass sunflower oil
  • 200 ml soku z cytryny / lemon juice
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej / tablespoons candied orange peel
  • 15 dag śliwek kalifornijskich / California prunes
  • 10 dag suszonych moreli niesiarkowanych / sulphur-free dried apricots
  • 10 dag orzechów włoskich / walnuts
  • 3 łyżeczki sody / teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Składniki - Przyprawa do piernika /Ingredients – gingerbread spice:

  • 2 łyżeczki cynamonu / teaspoons cinnamon
  • 2 łyżeczki imbiru / teaspoons ginger
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków / teaspoons ground clove
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej / teaspoon ground nutmeg
  • 1 łyżeczka kolendry / teaspoon coriander
  • 1 łyżeczka kardamonu / teaspoon cardamom
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego / teaspoon ground allspice
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu / teaspoons ground black pepper

Składniki - Lukier / Ingredients - Icing:

  • 5 łyżek brązowego cukru pudru / tablespoons powdered brown sugar
  • 0,5 łyżeczki cynamonu / teaspoon cinnamon
  • kilka łyżek melasy z karobu / several tablespoons carob molasses

Sposób przygotowania / Instructions:

Okarę, czyli namoczone przez noc, a następnie zmiksowane ziarno sojowe, łączymy z sokiem z cytryn, następnie dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, mieszamy, dolewamy mleko kokosowe, mleko sojowe (lub wodę), dokładnie mieszamy i dodajemy olej. Na koniec dodajemy drobno posiekane morele, śliwki i orzechy włoskie. Po dokładnym zamieszaniu, możemy wlewać ciasto do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180°C i pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia możemy przygotować lukier, mieszając ze zmiksowanym na puder brązowym cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu i odrobiną melasy z karobu. Gdy ciasto, po wyjęciu z piekarnika odrobinę przestygnie, możemy je polukrować. Smacznego i na zdrowie! Put the okara (soaked and then blended soy seeds) together with lemon juice. Then, add orange zest and mix it all. Put all the dry ingredients together. Mix them and add coconut milk and soy milk (or water). Mix thoroughly and add oil. Finally, add finely chopped apricots, plums and walnuts. After mixing it all thoroughly, you can pour the dough into bread pans lined with parchment paper. Put it in the oven set at 180°C and bake for around 50 minutes. During the baking you can prepare the icing by mixing ground brown sugar with cinnamon and a little carob molasses. Once the cake has cooled a little after being taken out of the oven, you can ice it. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "159. "Ciasto piernikowe z karobem" / "Gingerbread cake with carob""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany