186. “Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem” / “Curry with kohlrabi, nettle and ground elder”

Pobierz PDF

Gdy stragany obfitują w pierwsze polskie warzywa, a łąki zielenią się od ziół, to doskonały czas, by przygotować curry z pokrzywą i podagrycznikiem. Podane z ryżem jest naprawdę pożywne, smaczne i zdrowe. Mamy dla Was także wersję angielską odcinka z napisami od Translalab.

When the market stalls abound with first Polish vegetables and meadows are green with herbs, it’s a perfect time to prepare curry with nettle and ground elder. When served with rice, it is really nourishing, tasty and healthy. 

Składniki

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki - Curry / Ingredients - Curry:

  • 2 kalarepy / kohlrabies
  • kilkanaście gałązek z liśćmi pokrzywy przed kwitnieniem / kohlrabies about a dozen sprigs of nettle before blooming
  • kilka gałązek podagrycznika (niekoniecznie) / several sprigs ground elder (optional)
  • 100 ml czerwonej soczewicy / ml dry red lentils
  • 150 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 100 ml wody / water
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego rafinowanego / tablespoons refined coconut oil
  • 1 czubata łyżeczka curry heaped teaspoon curry
  • 1/2 świeżej papryczki chilli / fresh chilli pepper

Składniki - Ryż / Ingredients - Rice:

  • 1 szklanka okrągłego brązowego ryżu / glass round brown rice
  • 2 szklanki wody / glasses water

Sposób przygotowania / Instructions:

Ryż zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie miękki. Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm. Podgrzewamy tłuszcz kokosowy i wrzucamy do niego czerwoną soczewicę oraz curry i pokrojoną na drobno papryczkę chilli bez pestek. Całość podgrzewamy przez ok. minutę, mieszając cały czas. Następnie wrzucamy pokrojoną kalarepę, wlewamy wodę, całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 10 - 15 minut. W tym czasie liście pokrzywy i podagrycznika myjemy w rękawiczkach i siekamy. Podnosimy przykrywkę, dodajemy pokrojone liście i dolewamy mleko kokosowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Jak liście lekko zmiękną, możemy serwować z ryżem. Smacznego i na zdrowie! Pour boiling water over the rice, bring it to the boil and simmer the with lid on until it absorbs the water and becomes soft. Peel the kohlrabi and cut it into dice with sides of around 1 cm. Heat the coconut oil and add red lentils to it, together with finely diced and seeded chilli pepper. Heat it all for about a minute. Don't stop stirring. Then, add the chopped kohlrabi and water. Stir it all and bring it to the boil. Put the lid on and leave it to simmer for about 10-15 minutes. In the meantime, wash the nettle and ground elder leafs with rubber gloves on. Chop them. Take the lid off, add the chopped leafs and coconut milk. Mix it and bring it to the boil with the lid on. When the leafs soften, you can serve the dish with rice. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "186. "Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem" / "Curry with kohlrabi, nettle and ground elder""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany