291. Deser kawowo-czekoladowy: przepis / Coffee and chocolate dessert: recipe

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Dziś mamy dla Was prawdziwy hit! Pyszny deser dla miłośników kawy i czekolady na bazie grochu. Duża dawka białka i ciekawe doznania. Warto spróbować! Pamiętajcie, że możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi dzięki tłumaczeniom przygotowanym przez Translalab.

Ps. W Atelier Smaku oczywiście kawa prosto z ekspresu Jura!

Przepis po angielsku

We’ve got a real hit for you today! It’s a delicious, pea-based dessert for coffee and chocolate lovers. It gives you a lot of protein as well as interesting sensations. Do try it! Don’t forget that you can share this recipe with you English-speaking friends too, thanks to the subtitles Translalab has prepared.

Ps. In the Atelier of Taste coffee comes from a Jura coffee machine of course! 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 2 godz. / hour
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 szklanka żółtego łuskanego grochu / glass shelled yellow peas
  • 1 banan / banana
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego / glass coconut sugar
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego / glass coconut milk
  • 1/3 tabliczki czekolady / bar chocolate
  • 2-4 filiżanek intensywnego espresso / cups strong espresso
  • 1 i 3/4 szklanki wody / 1 and 3/4 glass water

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Jak wykonać nasz deser kawowo-czekoladowy?

Groch zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Miksujemy go z cukrem, espresso, bananem i mleczkiem kokosowym na jednolitą masę. Sprawdzamy czy deser jest wystarczająco słodki oraz kawowy i w razie czego dodajemy odrobinę więcej cukru lub kawy. Do dobrze dosmakowanej i schłodzonej masy grochowej dodajemy czekoladę utartą na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy i przekładamy do szklanych miseczek lub kielichów. Po wierzchu posypujemy resztą utartej czekolady. Taki deser jest pyszny, bardzo pożywny i zdrowy. Jednakże nie powinniśmy podawać go małym dzieciom ze względu na zawartość kofeiny. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również inne wegańskie desery na naszym blogu! Zainspiruj się :)

Przepis po angielsku

Pour water over the peas, bring them to the boil and simmer them with the lid on until they soften. Then, take them off the ring and cool them. Blend them with sugar, espresso, banana and coconut milk until they're smooth. Check if the coffee flavour is strong enough and if the dessert is sweet enough. If necessary, add a little more sugar or coffee. Add chocolate grated on a vegetable grater with large holes to the well flavoured and cooled pea pulp. Mix it and put into glass bowls or cups. Sprinkle the rest of the grated chocolate on its surface. Such a dessert is tasty, very nourishing and healthy. However, it should not be served to small children, as it contains caffeine. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "291. Deser kawowo-czekoladowy: przepis / Coffee and chocolate dessert: recipe"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany