Deser kawowy z bitą śmietaną i malinami oraz KONJAC / Coffee dessert with whipped cream and raspberries (318)

Pobierz PDF

(odc. 318)

Przepis po polsku

Deser kawowy z bitą śmietaną i malinami oraz…KONJAC – wegańskie i bezglutenowe.

Nowy Rok, nowe postanowienia, nowa dieta… W pierwszym styczniowym odcinku przedstawiamy Wam ketogeniczny, wegański i bezglutenowy deser z Konjackiem.
Jeśli ktoś jeszcze nie zna tego produktu, a chce bezkarnie raczyć się deserami, warto, by nadrobił zaległości i poczytał trochę w Internecie.
Oczywiście Translalab przetłumaczyło nasz przepis na język angielski.

New Year, new resolutions, new diet… In the first January episode we’re presenting a ketogenic, vegan and gluten-free dessert with konjac.

If you’re not familiar with this product yet and want to enjoy desserts and get away with it, you should catch up and read about it online.

Translalab has translated the recipe into English of course.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 15 min. + czas moczenia orzechów / 15 min. + nuts soaking time
Ilość / Amount: 2 porcje / portions

Składniki - deser / Ingredients - Dessert:

  • 200 g makaronu Konjac typu ziarenka / grain-shaped Konjac pasta
  • 100 g orzeszków nerkowca / cashews
  • 2-3 łyżki syropu z agawy / tablespoons agave syrup
  • 4 filiżanki mocnego espresso / cups strong espresso
  • kilka mrożonych lub świeżych malin do dekoracji / several frozen or fresh raspberries for decoration

Składniki - bita śmietana / Ingredients - whipped cream:

  • 200 ml gęstego mleczka kokosowego / thick coconut milk
  • 2 łyżki zmiksowanego na puder erytrytolu / tablespoons erythritol ground into powder

Sposób przygotowania / Instructions:

deser-kawowy-z-bita-smietana-i-malinami-oraz-konjac
Przepis po polsku

Przepis na deser w wersji light, pierwszy z serii ketogenicznych, wegańskich i bezglutenowych dań!


Orzeszki nerkowca zalewany 4 filiżankami gorącego i mocnego espresso, i odstawiamy na kilka godzin, aby orzechy przeszły smakiem kawy i zmiękły.
Makaron Konjac odcedzamy na sicie i przepłukujemy przegotowaną wodą.
Orzeszki wraz z kawą miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji, dodajemy syrop z agawy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Uzyskany w ten sposób krem kawowy mieszamy z makaronem Konjac i przekładamy do pucharków.
Do podłużnego naczynia wlewamy schłodzone, gęste mleczko kokosowe i miksujemy, w trakcie czynności dodając erytrytol zmiksowany na puder w młynku do kawy. Miksujemy, aż mleczko kokosowe zgęstnieje do konsystencji bitej śmietany.
Dekorujemy deser kawowy bitą śmietaną i owocami malin.

Smacznego i na zdrowie!

Kiedy nie masz czasu gotować, po inne potrawy zapraszamy do naszego sklepu: bezglutenowy sklep wegański Atelier Smaku

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie desery np. smoothie z kawą i karobem, deser kawowo-czekoladowy lub budyń kawowy z pieczoną dynią.
Przepis po angielsku

Pour 4 cups of hot, strong espresso over cashew nuts.
Put them away for several hours so that the nuts soak in the coffee flavour and soften. Drain the konjac pasta in a sieve and rinse it with boiled water.
Blend the nuts together with coffee until they are smooth. Add agave syrup and blend thoroughly again. Mix the coffee cream you've made with the Konjac pasta and put it into cups. Pour the cooled, thick coconut milk and whip.
Add erythritol ground in a coffee grinder during the whipping. Blend until the coconut milk becomes as thick as whipped cream. Decorate the coffee dessert with whipped cream and raspberries.

Enjoy it! It's good for you!

When you have no time to cook, visit our shop for pierogi: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Deser kawowy z bitą śmietaną i malinami oraz KONJAC / Coffee dessert with whipped cream and raspberries (318)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany