Domowe łazanki z tofu i warzywami / Home-made square noodles with tofu and vegetables (56)

Pobierz PDF

Makaronów ciąg dalszy, jednak tym razem nic gotowego. Serwujemy łazanki domowej roboty. Kusiło nas, by podać je standardowo w wersji, którą najbardziej lubimy, czyli z kiszoną kapustą i grzybami, ale postanowiliśmy pójść w trochę innym kierunku. Gotowany na parze jarmuż, brokuł i chrupiące plastry smażonego wędzonego tofu w połączeniu ze słodką żurawiną i bajecznie aromatyczną, delikatnie ostrą, bardzo dobrej jakości oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Połączenie doskonałe. Polecamy!

We’re sticking to the pastas, however, there’s nothing ready-made about this one. We’re preparing home-made square noodles. We were tempted to serve them in the standard version which is our favourite – with sauerkraut and mushrooms. But we’ve decided to go in a slightly different direction instead. Steamed kale and broccoli, crispy slices of fried smoked tofu combined with sweet cranberries, divinely aromatic and mildly spicy, good quality olive oil with black truffle aroma. A perfect combination. Try it!

Składniki

Czas / Time: Ok. 60 min. + czas przygotowania okary / About 60 min. + okara preparation time
Ilość / Amount: 2-3 porcje / portions

Składniki - Ciasto na makaron / Ingredients - Noodle dough:

  • 200 ml mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 200 ml mąki kukurydzianej / corn flour
  • 200 ml mąki ryżowej /rice flour
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego / tablespoon sunflower oil
  • 300 ml wrzątku / boiling water water for boiling the noodles
  • Woda do gotowania makaronu / Boiling water water for boiling the noodles

Dodatki / Additions:

  • 1 kostka wędzonego tofu / smoked tofu block
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari / tablespoon tamari soy sauce
  • Kilka liści jarmużu / Several kale leafs
  • Spora różyczka brokułu / Large piece of broccoli
  • 1 garść żurawiny / handful cranberries
  • Oliwa aromatyzowana czarną truflą / Olive oil with black truffle aroma
  • Pieprz syczuański do doprawienia / Sichuan pepper for seasoning

Sposób przygotowania / Instructions:

Domowe łazanki z tofu i warzywami - przepis
Do piekarnika parowego wstawiamy podzielony na różyczki brokuł oraz liście jarmużu. Gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa trochę zmiękną. Wędzone tofu kroimy w plastry, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę. Mieszamy ze sobą na sucho trzy rodzaje mąki oraz sól i całość dzielimy na dwie części (po 30 dag). Do jednej z nich dodajemy taką samą ilość wrzątku, czyli 300 ml. Zagniatamy kleistą masę, a następnie dosypujemy i wgniatamy pozostałe 30 dag mąki. Dodajemy olej, który wgniatamy w ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na placki i dzielimy na kwadraty, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju. Po wypłynięciu makaronu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minutę, przecedzamy i wykładamy na talerz. Tofu smażymy z obu stron, aż będzie chrupiące i układamy na talerzu obok makaronu i warzyw ugotowanych na parze. Całość posypujemy żurawiną i obficie skrapiamy oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Smacznego i na zdrowie! Put the broccoli divided into bits and kale leafs into the steam oven. Steam it all until the vegetables soften a little. Slice the smoked tofu, sprinkle it with soy sauce and let it rest for a moment. Mix the three kinds of flour together while they're still dry. Add salt and divide it all into three parts (300 g each). Add an equal amount of boiling water to one of the parts (300 ml). Knead it into a sticky dough and then add the remaining flours. Knead them into it. Add oil and knead it into the dough. Then, divide the dough into 3 parts. Roll each of the parts out and divide them into squares. Put the squares into boiling water with salt and oil. After the noodles surface, boil them for another minute, drain them and put them on a plate. Fry the tofu on both sides until it's crispy. Put it on the plate next to the noodles and steamed vegetables. Sprinkle it all with cranberries and drizzle it profusely with olive oil with black truffle aroma. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Domowe łazanki z tofu i warzywami / Home-made square noodles with tofu and vegetables (56)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany