56. „Domowe łazanki z tofu i warzywami”

Pobierz PDF

Makaronów ciąg dalszy, jednak tym razem nic gotowego. Serwujemy łazanki domowej roboty. Kusiło nas, by podać je standardowo w wersji, którą najbardziej lubimy, czyli z kiszoną kapustą i grzybami, ale postanowiliśmy pójść w trochę innym kierunku. Gotowany na parze jarmuż, brokuł i chrupiące plastry smażonego wędzonego tofu w połączeniu ze słodką żurawiną i bajecznie aromatyczną, delikatnie ostrą, bardzo dobrej jakości oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Połączenie doskonałe. Polecamy!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 60 minut + czas przygotowania okary
Ilość: 2-3 porcje

Składniki - Ciasto na makaron

  • 200 ml mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mąki kukurydzianej
  • 200 ml mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 300 ml wrzątku
  • woda do gotowania makaronu

Dodatki

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • kilka liści jarmużu
  • spora różyczka brokułu
  • 1 garść żurawiny
  • oliwa aromatyzowana czarną truflą
  • pieprz syczuański do doprawienia

Sposób przygotowania

Do piekarnika parowego wstawiamy podzielony na różyczki brokuł oraz liście jarmużu. Gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa trochę zmiękną. Wędzone tofu kroimy w plastry, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę. Mieszamy ze sobą na sucho trzy rodzaje mąki oraz sól i całość dzielimy na dwie części (po 30 dag). Do jednej z nich dodajemy taką samą ilość wrzątku, czyli 300 ml. Zagniatamy kleistą masę, a następnie dosypujemy i wgniatamy pozostałe 30 dag mąki. Dodajemy olej, który wgniatamy w ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na placki i dzielimy na kwadraty, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju. Po wypłynięciu makaronu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minutę, przecedzamy i wykładamy na talerz. Tofu smażymy z obu stron, aż będzie chrupiące i układamy na talerzu obok makaronu i warzyw ugotowanych na parze. Całość posypujemy żurawiną i obficie skrapiamy oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Smacznego!

Brak opini dla przepisu dla "56. "Domowe łazanki z tofu i warzywami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany