35. „Dynia w chrupiącej panierce”

Pobierz PDF

Na temat zalet dekoracyjnych dyni można wiele pisać, na temat jej właściwości zdrowotnych powiedziano już wiele i niekoniecznie trzeba kogokolwiek zachęcać do jej spożywania o tej porze roku. Dziś chyba najprostszy patent na dynię w wersji na chrupko, oczywiście w wydaniu wegańskim i bezglutenowym. Właśnie w takiej panierce dziś, ten piękny owoc końca lata, serwujemy jako danie główne, czy też lekką przekąskę. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: kilka porcji

Składniki

  • kilka plastrów świeżej, obranej dyni bez pestek
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 szczypta czarnego kardamonu
  • mąka ryżowa do obtaczania
  • olej do smażenia
  • gotowane na parze liście jarmużu
  • ocet truflowy i oliwa truflowa do doprawienia

Sposób przygotowania

Mielone siemię lniane doprawiamy solą, pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziarnami czarnego kardamonu, następnie zalewamy wrzątkiem i ubijamy blenderem na gładką masę (tak, by przypominało ono w konsystencji ubite jajko). Pokrojoną w plastry dynię, pozbawioną wcześniej pestek i skórki, zanurzamy w siemieniu z przyprawami, następnie obtaczamy w mące ryżowej i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Podajemy na przykład na liściach jarmużu, ugotowanych przez kilka minut na parze, które skrapiamy oliwą truflową i/lub octem balsamicznym aromatyzowanym truflą. Pamiętajmy o tym, że siemię lniane ma być dobrze doprawione, ponieważ dynia jest słodka.

Brak opini dla przepisu dla "35. "Dynia w chrupiącej panierce""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany