312. Dynia marynowana w occie bez cukru / Sugar-free pumpkin marinated in apple cider vinegar

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Dynia w occie bez cukru!

Aby wykorzystać do końca sezon dyniowy pokażemy Wam dziś nasz sposób na marynowaną dynię. Warzywo to samo w sobie ma dużo skrobi oraz wysoki indeks glikemiczny dlatego nasza dynia w occie jabłkowym bez cukru pojawia się w towarzystwie erytrytolu. Odcinek i przepis na język angielski tłumaczyło dla nas Translalab.

 To make the most of the pumpkin season, we’ll show you our way to make marinated pumpkin. This vegetable has a lot of starch and a high glycemic index. Therefore, our pumpkin in apple cider vinegar has erythritol instead of sugar which can usually be found in the traditional recipe. Translalab has translated the episode and the recipe for us.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 3 średnie słoiki / medium-sized jars

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg obranej dyni / peeled pumpkin
  • 1 l wody / water
  • 1 i 1/2 szklanki erytrytolu / glass erythritol
  • 1 szklanka octu jabłkowego / glass apple cider vinegar
  • 15 goździków / cloves
  • 9 ziaren ziela angielskiego / allspice berries
  • 6 kawałków kory cynamonu / pieces of cinnamon bark
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Dynia-marynowana-w-occie-bez-cukru
Przepis po polsku

Pyszna marynowana dynia do obiadu w wersji light!

Wodę zagotowujemy w garnku z goździkami, zielem angielskim oraz cynamonem i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie obieramy dynię i pozbawiamy ją pestek, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Do gotującej się wody z przyprawami wsypujemy erytrytol, wlewamy ocet i mieszamy. Gdy marynata się zagotuje, wrzucamy do niej dynię na kilka minut, aby trochę się podgotowała lecz nadal pozostała twarda. Do czystych, najlepiej wyparzonych słoików przekładamy kawałki dyni i zalewamy je marynatą z przyprawami. My staramy się żeby w każdym słoiku było tyle samo cynamonu goździków i ziela. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy je odwrócone do góry dnem do przestygnięcia. Gdy już są zimne, odstawiamy na tydzień, aby dynia lepiej przeszła marynatą. Smacznego i na zdrowie
Sprawdź również przepisy na inne, pomysły na dynię np. Jesienna zapiekanką z dynią, Budyń kawowy z dynią lub Dyniowe latte machiato .
Przepis po angielsku

Boil up water with clove, allspice and cinnamon in a pot and leave it on a low heat. In the meantime, peel the pumpkin and get rid of the seeds. Then, cut it into medium-sized dice. Add erythritol to the boiling water with spices. Pour in the vinegar and stir it. When the marinate boils, add pumpkin for several minutes so that it is parboiled but still hard. Put the pieces of pumpkin into clean, preferably scalded jars. Pour the marinate with spices over them. We try to put equal amounts of cinnamon, clove and allspice into each jar. Seal the jars tightly and leave them turned upside down for cooling. Once they are cold, put them away for a week so that the pumpkin absorbs the marinate better. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "312. Dynia marynowana w occie bez cukru / Sugar-free pumpkin marinated in apple cider vinegar"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany