169. „Ekspresowa zupa pomidorowa z kluskami z rozmarynem” / „Quick tomato soup”

Pobierz PDF

Dziś kontynuujemy temat rozgrzewających zup. W 20 minut dacie radę przygotować smaczną i pożywną zupę pomidorową z lanymi kluskami z rozmarynem. Warto przećwiczyć ten przepis we własnej kuchni. Odcinek ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

We’re continuing the subject of warming up soups today. In just 20 minutes you can prepare a tasty and nourishing tomato soup with rosemary batter dumplings. This recipe is worth trying out in your kitchen. 

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min/ about 20 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki - Zupa / Ingredients - Soup:

  • 1 litr soku pomidorowego / litre tomato juice
  • 1 szklanka mleka sojowego / glass soy milk
  • 1 szklanka wody / glass water
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego / teaspoon herbal pepper
  • 1 łyżeczka majeranku / teaspoon marjoram
  • 1/2 łyżeczki kurkumy / teaspoon turmeric
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 2 łyżki octu balsamicznego / tablespoons balsamic vinegar
  • oliwa z oliwek do polania zupy / olive oil for pouring over the soup

Składniki - Kluski / Ingredients - Dumplings:

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu / sprig fresh rosemary
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej / glass millet flour
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy / glass of chickpea flour
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego / teaspoon flaxseed
  • 1/3 łyżeczki soli / teaspoon of salt
  • Woda / water

Sposób przygotowania / Instructions:

Wodę z przyprawami łączymy z sokiem pomidorowym i zaczynamy gotować. W tym czasie mieszamy suche składniki na kluski, następnie dolewamy do nich wodę. Oderwane od łodyżki listki rozmarynu siekamy drobno, dorzucamy je do ciasta, które mieszamy, aż do uzyskania jednolitej i dość gęstej konsystencji. Do zupy wlewamy mleko sojowe, mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym. Gdy całość będzie się gotowała, bierzemy do ręki miseczkę z ciastem na kluski, zanurzamy łyżkę w zupie, a następnie odrywamy kawałek ciasta i wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy. Czynność tę powtarzamy, aż ciasto się skończy, za każdym razem mocząc łyżkę w zupie. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, zupę gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Po czym nalewamy ją do talerzy i skrapiamy oliwą do smaku. Smacznego i na zdrowie! Put the water and seasonings together with the tomato juice and bring it to the boil. In the meantime, mix the dumplings' dry ingredients and add water to them. Chop finely the rosemary leafs torn off the stem. Add them to the dough. Mix it until its consistency is smooth and quite thick. Add soy milk to the soup. Mix it, bring it to the boil. Season it with soy sauce and balsamic vinegar. When it starts boiling, take the bowl with the dumpling dough, dip the spoon in the soup and then tear off a piece of the dough and put it straight into the boiling soup. Keep doing it until you run out of the dough and dip the spoon in the soup every time you do it. After the dumplings have surfaced, boil the soup for about 2 more minutes. Then, pour it into soup plates and sprinkle it with olive oil to taste. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "169. "Ekspresowa zupa pomidorowa z kluskami z rozmarynem" / "Quick tomato soup""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany