169. „Ekspresowa zupa pomidorowa z kluskami z rozmarynem”

Pobierz PDF

Dziś kontynuujemy temat rozgrzewających zup. W 20 minut dacie radę przygotować smaczną i pożywną zupę pomidorową z lanymi kluskami z rozmarynem. Warto przećwiczyć ten przepis we własnej kuchni. Odcinek ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki - Zupa

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek do polania zupy

Składniki - Kluski

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • woda

Sposób przygotowania

Wodę z przyprawami łączymy z sokiem pomidorowym i zaczynamy gotować. W tym czasie mieszamy suche składniki na kluski, następnie dolewamy do nich wodę. Oderwane od łodyżki listki rozmarynu siekamy drobno, dorzucamy je do ciasta, które mieszamy, aż do uzyskania jednolitej i dość gęstej konsystencji. Do zupy wlewamy mleko sojowe, mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym. Gdy całość będzie się gotowała, bierzemy do ręki miseczkę z ciastem na kluski, zanurzamy łyżkę w zupie, a następnie odrywamy kawałek ciasta i wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy. Czynność tę powtarzamy, aż ciasto się skończy, za każdym razem mocząc łyżkę w zupie. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, zupę gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Po czym nalewamy ją do talerzy i skrapiamy oliwą do smaku. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "169. "Ekspresowa zupa pomidorowa z kluskami z rozmarynem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany