Jesteśmy małżeństwem projektantów mody, których pasją jest roślinna kuchnia. Pracujemy razem od przeszło 20 lat, tworząc kolekcje i przygotowując kreacje na indywidualne zamówienia w swoim Atelier w Gdyni i Warszawie. Mamy wiele doświadczeń w pracy z ludźmi, nie tylko w dziedzinie mody.
W swoim życiu, a od jakiegoś czasu również w programach, połączyliśmy dwa rodzaje diety: wegańską i bezglutenową, ponieważ zauważyliśmy, że takie połączenie pozwoli spotkać się przy wspólnym stole jak największej grupie osób, zarówno z różnymi nietolerancjami, jak i tych, którzy w swojej diecie nie mają żadnych ograniczeń, a kierują się głównie dobrym smakiem.
Po wielu latach kulinarnych doświadczeń, doskonale radzimy sobie z prowadzeniem warsztatów i eventów kulinarnych dla każdej publiczności. Nasze prezentacje ubarwiamy historiami ze swoich podróży zarówno po ciekawych miejscach, które odwiedziliśmy z kamerą, jak również tych wewnętrznych, ponieważ od lat medytujemy i podróżujemy w głąb siebie.
O prowadzących
“Gdybym miała wskazać osoby, które są najbardziej kreatywne i pracowite, wymieniłabym projektantów mody Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka. Ludzi, którzy oprócz ubrań projektują również dodatki, biżuterię, wnętrza i wydają unikalne książki. Dbając o każdy szczegół, troszczą się, aby przestrzeń wokół nas wyglądała wyjątkowo i nabierała głębszego sensu.
Gdybym miała mówić o tych, którzy świetnie gotują i kochają to robić, o tych, którzy nieustannie chcą doskonalić się w sztuce gotowania i chętnie dzielą się tą wiedzą z innymi – opowiadałabym również o Joli i Mirku.
Gdybym miała wymienić pary, które są wyjątkowo zgrane, wiedzą, na czym polega dobry związek i wspólny rozwój, oni też byliby w czołówce.
Gdybym była w poważnym kłopocie i zastanawiała się nad „telefonem do przyjaciela”, zadzwoniłabym do Trymbulaków.
Pewnie z tych wszystkich względów jakiś czas temu, urodził nam się pomysł na program kulinarny „Atelier Smaku” dla Kuchni+. Dlatego zapewne udało nam się go wspólnie przygotować i zrealizować. Dlatego też Jola i Mirek są cenieni i zapraszani do dalszej współpracy, a pomysłów i energii nigdy im nie brakuje.”
Formy uczestnictwa w evencie
- wykłady
- warsztaty
- pokazy gotowania z możliwością czynnego uczestnictwa
- wspólne przygotowywanie posiłków wraz z poczęstunkiem
W ramach zajęć zapewniamy własne produkty oraz niezbędny sprzęt do prawidłowego przebiegu spotkania. Jesteśmy elastyczni, jeśli chodzi o czas trwania zajęć, ilości uczestników, a także wybór menu
Przykładowe tematy wykładów
Coś dla ciała:
- Dlaczego kuchnia roślinna i bezglutenowa?
- Rezygnacja z produktów odzwierzęcych nie musi oznaczać zrzeczenia się smaku tradycyjnych potraw np. takich jak: bita śmietana, majonez, galareta, pasztet, rosół…
- Rezygnacja z glutenu nie musi oznaczać w naszym jadłospisie braku naleśników, pizzy, tarty, ciastek i chrupiącego pieczywa…
- Zmiana złych przyzwyczajeń żywieniowych poprawia zdrowie i samopoczucie.
- Sztuka planowania – umiejętne kupowanie żywności, rozsądne planowanie ilości przygotowywanych posiłków, jak nie marnować jedzenia.
- Kreatywność w kuchni, czyli umiejętność zastępowania jednych produktów innymi.
- Oszczędność czasu w tworzeniu codziennego menu: jak na bazie jednego wyrobu przygotować kilka różnych posiłków?
Coś dla duszy:
- Pokarm dla ciała – pokarmem dla duszy.
- Jak być spokojnym w biegu? Sztuka wyciszenia, tworzenie przyjaznej atmosfery relaksu i spokoju w kuchni, domu i rodzinnym gronie.
- Przełamywanie negatywnych schematów, np. nie mam czasu, nie lubię gotować, ponieważ mam tyle problemów na głowie.
- Umiejętność bycia „tu i teraz” – efektywne działanie w sposób świadomy.
Korzyści wynikające z uczestnictwa w wykładach
- zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie
- umiejętność rozpoznania własnych potrzeb i predyspozycji żywieniowych
- wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych z życia codziennego
- umiejętność rozpoznawania pełnowartościowej, nieprzetworzonej żywności
- inspiracje do kreatywnego przygotowywania zdrowych posiłków
- poznanie technik redukcji stresu
- umiejętność odzyskiwania sił, pozytywnej energii i stabilności emocjonalnej
- doskonalenie zdolności koncentracji
- wzmocnienie spokoju wewnętrznego
- ogólna poprawa kondycji psychofizycznej i nastroju
Współpracowaliśmy m.in. z:
- Duni
- BRE Bank
- Cadbury Wedel
- Citi Bank
- Cucine LUBE
- GE Money Bank
- Hestia
- Klif Warszawa
- Mattel
- Miele
- Provident
- Samsung
- Skok Stefczyka
- Vision Express
- Zepter
- Jura