93. „Flaczki z boczniaka”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku serwujemy coś, co smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina niewegański oryginał. Zatem i nazwa musiała pozostać ta sama. Flaczki z boczniaka to pyszna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienne dni. Poza tym warto jeść boczniaka, bo ma dużo wartości odżywczych. Zachęcamy 🙂

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: 1 garnek

Składniki

  • 250-300 g boczniaków, najlepiej dużych
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 1-2 marchewki
  • 20 dag selera
  • 1 pietruszka
  • 1/4 łyżeczki asafoetidy
  • 1 mała papryczka chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 owoców ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1-1,5 litra wody

Sposób przygotowania

Białą część liści kapusty pekińskiej kroimy w kostkę i smażymy chwilę na małej ilości oliwy z dodatkiem asafoetidy. Boczniaki kroimy w dość cienkie paski. Marchew, seler i pietruszkę kroimy na cienkie paseczki. Do gotującej się wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa, chwilę gotujemy. Do smażącej się kapusty pekińskiej dorzucamy paski boczniaka, smażymy kilka minut, następnie zawartość patelni dorzucamy do gotujących się warzyw. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy sos sojowy, pieprz, sól, majeranek i startą gałkę muszkatołową, oraz masło orzechowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.

Brak opini dla przepisu dla "93. "Flaczki z boczniaka""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany