Galaretki espresso z kasztanowym kremem / Espresso jellies with chestnut cream (41)

Pobierz PDF

Dziś pierwszy odcinek z nowej kawowo-deserowej serii. Startujemy od czegoś specjalnego dla miłośników dobrego espresso w niekonwencjonalnym, deserowym wydaniu. Pyszna kawa z dobrego włoskiego ekspresu oraz delikatny krem, również z włoskich, kasztanów. Pysznie i pobudzająco. Za 2 tygodnie kolejny deserowy odcinek, w którym powrócimy do konkursów kulinarnych. Mamy dla Was ciekawe nagrody. Tym razem wszystko związane z kawą w najlepszym wydaniu 🙂

Today’s episode is the first one in the new coffee-dessert series. We’re beginning with something special in an unconventional, dessert form for good espresso lovers. Delicious coffee from an Italian coffee maker and a gentle cream made from chestnuts which are Italian too. It’s delicious and invigorating. In two weeks, we’ll present another dessert episode, in which we’ll go back to the cooking competitions. We’ve got very interesting prizes for you. This time, everything is connected with coffee in its best possible version. 🙂

Składniki

Czas / Time: 30 min + czas chłodzenia / 30 min. + cooling time
Ilość / Amount: 2 porcje / 2 portions

Składniki - galaretki / Ingredients - jgellies:

  • 2 filiżanki (60 ml) mocnego, dobrego espresso / cups (60 ml) good, strong espresso
  • 1/4 łyżeczki agaru / teaspoon agar
  • 100 ml wody do zagotowania agaru / water for boiling agar
  • 1 łyżeczka cukru / teaspoon sugar

Składniki - Krem / Ingredients - Cream:

  • 3 łyżki dobrze schłodzonego mleka kokosowego / tablespoons well-cooled coconut milk
  • 3 łyżki kremu z kasztanów / tablespoons chestnut cream
  • Ziarna kawy i szczypta chilli do dekoracji / Coffee beans and a pinch of chilli for decoration

Sposób przygotowania / Instructions:/

Galaretki espresso z kasztanowym kremem - przepis
Do niewielkiego rondelka wlewamy niewielką ilość wody, do środka dodajemy agar, cukier. Całość stawiamy na palnik i zagotowujemy. Po kilku minutach, gdy woda trochę odparuje, dolewamy wcześniej przygotowane espresso i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do filiżanek lub foremek i odstawiamy do czasu, aż galaretki stężeją. W tym czasie przygotowujemy krem poprzez dokładne wymieszanie mleka kokosowego i kremu kasztanowego. Stężałe galaretki wykładamy na krem i podajemy lekko oprószone chilli i udekorowany ziarnami dobrej kawy, które również możemy skonsumować ;) Smacznego i na zdrowie! Pour a bit of water into a small saucepan. Add agar and sugar. Put it all on a stove's ring and bring it to the boil. Prepare the espresso. After several minutes, once the water is reduced a bit, add the espresso and stir it thoroughly. Pour the mix into cups or moulds and let it rest until the jellies have set. In the meantime, prepare the cream by thoroughly mixing coconut milk with chestnut cream. Once the jellies have set, put them on the cream and serve them sprinkled with chilli and decorated with good coffee beans, which you can eat as well ;) Have fun and bon appétit!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Galaretki espresso z kasztanowym kremem / Espresso jellies with chestnut cream (41)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany