41. “Galaretki espresso z kasztanowym kremem”

Pobierz PDF

Dziś pierwszy odcinek z nowej kawowo-deserowej serii. Startujemy od czegoś specjalnego dla miłośników dobrego espresso w niekonwencjonalnym, deserowym wydaniu. Pyszna kawa z dobrego włoskiego ekspresu oraz delikatny krem, również z włoskich, kasztanów. Pysznie i pobudzająco. Za 2 tygodnie kolejny deserowy odcinek, w którym powrócimy do konkursów kulinarnych. Mamy dla Was ciekawe nagrody. Tym razem wszystko związane z kawą w najlepszym wydaniu 🙂

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Ilość: 2 porcje

Składniki

  • 2 filiżanki (60 ml) mocnego, dobrego espresso
  • 1/4 łyżeczki agaru
  • 100 ml wody do zagotowania agaru
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki - Krem

  • 3 łyżki dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 3 łyżki kremu z kasztanów
  • ziarna kawy i szczypta chilli do dekoracji

Sposób przygotowania

Do niewielkiego rondelka wlewamy niewielką ilość wody, do środka dodajemy agar, cukier. Całość stawiamy na palnik i zagotowujemy. Po kilku minutach, gdy woda trochę odparuje, dolewamy wcześniej przygotowane espresso i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do filiżanek lub foremek i odstawiamy do czasu, aż galaretki stężeją. W tym czasie przygotowujemy krem poprzez dokładne wymieszanie mleka kokosowego i kremu kasztanowego. Stężałe galaretki wykładamy na krem i podajemy lekko oprószone chilli i udekorowany ziarnami dobrej kawy, które również możemy skonsumować ;) Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "41. "Galaretki espresso z kasztanowym kremem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany