13. “Gnocchi w sosie szpinakowym”

Pobierz PDF

Prawie w każdej kuchni świata występują kluski, a w samej kuchni polskiej występuje ich wiele odmian, z czego duża część ma w składzie surowe lub gotowane ziemniaki. Kluski śląskie, szare kluski, kopytka, lane, zacierki i pyzy to najprawdopodobniej jedne z najlepszych i najpożywniejszych podstaw wielu obiadów. Dziś zapraszamy na włoski odpowiednik swojskich i tradycyjnych kopytek. Nasze gnocchi, w wersji wegańskiej i bezglutenowej, serwujemy ze szpinakiem i dodatkiem bajecznie smacznego kremu z białej trufli i borowików – La Tartufaty.

 

KUP GNOCCHI W NASZYM SKLEPIE!

My Recipe

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 4 porcje

Składniki - Ciasto

  • 50 dag ugotowanych na parze lub w mundurkach ziemniaków
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 100 ml wrzątku

Składniki - Sos

  • 2 łyżki La Tartufaty
  • 150 ml śmietanki sojowej
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • krem balsamiczny aromatyzowany truflą
  • pół pęczka liści szpinaku
  • oliwa

Sposób przygotowania

Gnocchi-w-sosie-szpinakowym
Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, bardzo dokładnie mieszamy za pomocą blendera i odstawiamy na chwilkę na bok. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, po to by uzyskać jednolitą masę. Zmielone ziemniaki łaczymy z wcześniej przygotowanym siemieniem lnianym, mąką ziemniaczaną oraz kukurydzianą i ugniatamy ręcznie, aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę porcjujemy, następnie rolujemy (na obsypanej mąką kukurydzianą desce) i dzielimy nożem na małe kawałki. Rolujemy z nich kulki i przygniatamy lekko widelcem, tak by powstały delikatne żłobienia. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minut.

Na oliwie podsmażamy pokrojone liście szpinaku z odrobiną soli, tak by zmniejszyły swoją objętość. Następnie dodajemy La Tartufatę połączoną ze śmietanką sojową, chwilę mieszamy aż sos się zagotuje. Wrzucamy gnocchi na patelnię i mieszamy z sosem. Podajemy na głębokich talerzach i po wierzchu polewamy odrobiną kremu balsamicznego z aromatem trufli.

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "13. "Gnocchi w sosie szpinakowym""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany