286. Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Gofry z ziemniaków – wegańskie i bezglutenowe

Dziś dzielimy się z Wami drugą wersją wegańskichbezglutenowych gofrów ziemniaczanych, którą udało się wyczarować w naszej kuchni. Gofry z ziemniaków możecie przygotować zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Wybór należy do Was. Oprócz sprawdzonej receptury podstawą jest dobra gofrownica, do której powierzchni nie przywiera ciasto. Taka właśnie jest gofrownica Breville, która po prostu wypieka idealne gofry! Przypominamy o angielskiej wersji odcinka i przepisu przygotowanej przez Translalab.

Sprawdźcie też inne nasze przepisy na przystawki.

Przepis po angielsku

Today, we’ re sharing another version of vegan and gluten-free waffles, which we have conjured up in our kitchen. Potato waffles can be prepared both savory and sweet. The choice is yours. In addition to the tried-and-tested recipe, you need a good waffle iron to which the dough does not stick. This is the Breville Waffle Maker, which just baked the perfect waffles! Remember about the English version of the episode and the recipe prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 40 min. + czas gotowania ziemniaków / 40 minutes + time of cooking potatoes
Ilość / Amount: 6-8 gofrów / 6-8 waffles

Składniki / Ingredients:

  • 500 g ugotowanych na parze i przestudzonych ziemniaków / steamed and cooled potatoes
  • 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego / thin coconut milk
  • 100 ml oleju / oil
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej / cup rice flour
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego / tablespoon ground linseed
  • 3/4 łyżeczki sody / teaspoon soda
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • Ewentualnie 4 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy zrobić gofry na słodko /Optionally 4 tablespoons of powdered sugar if you want to make sweet waffles

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Gofry z ziemniaków

Ugotowane ziemniaki miksujemy na jednolitą masę, dolewamy do nich mleczko kokosowe, olej i jeszcze raz miksujemy. Suche składniki mieszamy, dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na bok na chwilę aby składniki się dobrze połączyły i w tym czasie możemy już rozgrzać gofrownicę. Gdy się rozgrzeje, smarujemy górną i dolną część formy olejem i nakładamy do dolnej formy po ok dwie łyżki surowego ciasta. Każda gofrownica wymaga innej ilości ciasta w zależności od głębokości i wielkości foremek ale musimy pamiętać o tym, że jeżeli będzie go za dużo to po przymknięciu górnej pokrywy ciasto rozleje się na boki. Nie domykamy gofrownicy w trakcie gdy gofry się pieką gdyż muszą mieć miejsce na wyrośnięcie. Ziemniaczane gofry pieką się dłużej i nie wolno za szybko otwierać gofrownicy gdyż ciasto się porozrywa i nie dadzą się wyjąć w całości. W naszej gofrownicy sprawdzamy czy się już upiekły po około 5 minutach i najczęściej dodajemy jeszcze 2 minuty. Po czym mamy pyszne, chrupiące gofry na śniadanie zamiast pieczywa. Gdy do surowego ciasta dodamy 4 łyżki cukru pudru, to mażemy sobie upiec słodkie gofry. Najważniejsze żeby mieć dobrą gofrownicę, do której nie przywiera ciasto, a także trochę entuzjazmu i cierpliwości. I tak powstały gofry ziemniaczane z naszego przepisu. Smacznego i na zdrowie!



Przepis po angielsku

Blend boiled potatoes until smooth, add coconut milk, oil and mix again. Mix the dry ingredients, add them to the potato mass and mix again. Put the dough aside for a moment so that the ingredients blend well. During this time you can warm up the waffle maker. When it warms up, lubricate the upper and lower part of the mold with oil and apply to the bottom mold about two tablespoons of raw dough. Each waffle iron requires a different amount of dough depending on the depth and size of molds, but we must remember that if there’re too much, after filling the top cover, the dough will spill to the sides. We do not close the waffle maker while the waffles are baking because they must be allowed to rise. Potato waffles bake longer and you must not open the waffles too quickly because the dough will tear and you won’t be able to take it out in one piece. In our waffle maker we check if they have already baked after about 5 minutes and usually add 2 more minutes. After that we have delicious, crispy waffles for breakfast instead of bread. If you add 4 tablespoons of powdered sugar to the dough, you can bake sweet waffles. It is to have a good waffle iron, which does not stick to the dough, as well as some enthusiasm and patience. Enjoy it, it’s good for you!

2 komentarze dla "286. Gofry ziemniaczane / Potato waffles"

  • comment-avatar
    Anna 26 maja 2019 (19:34)

    Czy z takiego ciasta próbowaliście smażyć naleśniki? Bo nie mam gofrownicy… 😉

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 28 maja 2019 (10:18)

      Oczywiście, że można z bardziej rozwodnionej wersji zrobić naleśniki lub wysmażyć placki. 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany