19. “Grillowane ziemniaki z wiosennym dipem”

Pobierz PDF

Gdy tylko aura robi się sprzyjająca niemalże cały naród zaczyna grillować. Niezależnie od tego czy mamy do dyspozycji własny ogródek, działkę, taras balkon czy wybieramy się na plażę, wyjmujemy odpowiedni sprzęt, prowiant i odpalamy zabawki. Zdarza się jednak, że na przeszkodzie stają czasem sąsiedzi, niedozwolone miejsce lub chociażby zmienne warunki pogodowe. Najlepszym rozwiązaniem jest bezdymny grill odpalany odpowiednim, ekologicznym węglem, który dodatkowo nie produkuje toksycznych dla naszego zdrowia produktów ubocznych. O tym, że wegańska dieta może być również przeszkodą w grillowaniu nie wspominamy, bo od początku swojej bezmięsności nawet przez myśl nam to nie przeszło.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 1,5 kg dużych ziemniaków
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 słoiczek musztardy
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 garść świeżego kopru
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z aromatem białej trufli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • świeże oregano do dekoracji

Sposób przygotowania

grillowane ziemniaki z wiosennym dipem weganskie
Umyte, niepozbawione skórki i przekrojone na pół ziemniaki gotujemy na parze. W tym czasie rozpalamy grilla i przygotowujemy dip zaczynając od połączenia ze sobą mleka kokosowego z musztardą i czarną solą. Gdybyśmy dodali do tego jeszcze sok z cytryny powstałaby najprostsza wersja wegańskiego majonezu. W tym wypadku cytrynę sobie odpuszczamy i do sosu dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, które są wystarczająco kwaśne. Dodajemy jeszcze dobrze odsączony groszek, a także posiekaną zieleninę. Wszystko mieszamy, odstawiamy na bok i zajmujemy się ugotowanymi ziemniakami. Smarujemy je oliwą truflową i grillujemy aż będą miały pięknie rumianą, pachnącą i chrupiącą skórkę. Na kążdą połówkę ziemniaka nakładamy porcję wiosennego dipu i dekorujemy gałązką świeżego oregano.

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "19. "Grillowane ziemniaki z wiosennym dipem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany