164. „Grissini z oliwkami”

Pobierz PDF

Bezglutenowe grissini z oliwkami to idealna przekąska nie tylko na karnawał, sprawdźcie sami, jak łatwo je przygotować. Zachęcamy też do dzielenia się przepisem, również w wersji angielskiej, z napisami od Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: kilkanaście sztuk

Składniki

  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 125 ml zalewy z oliwek
  • 125 ml zalewy z oliwek15 dag mąki ryżowej
  • 10 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki z ciecierzycy
  • 100 ml oliwy
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania

Suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy oliwę, rozcieramy w palcach, natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy zmiksowane wraz z zalewą oliwki i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wilgoć. Dłonie oraz stolnicę silikonową smarujemy oliwą. Na stolnicy formujemy z ciasta cienkie wałeczki, układamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "164. "Grissini z oliwkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany