164. „Grissini z oliwkami” / „Grissini with olives”

Pobierz PDF

Bezglutenowe grissini z oliwkami to idealna przekąska nie tylko na karnawał, sprawdźcie sami, jak łatwo je przygotować. Zachęcamy też do dzielenia się przepisem, również w wersji angielskiej, z napisami od Translalab.

Gluten-free grissini with olives are a perfect snack, not only for the carnival. Check for yourselves how easy to prepare they are.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1 godzina / hour
Ilość / Amount: 10 - 20 sztuk / grissini

Składniki / Ingredients:

  • 1 szklanka zielonych oliwek / glass green olives
  • 125 ml zalewy z oliwek / olive marinate
  • 125 ml zalewy z oliwek15 dag mąki ryżowej / olive marinate
  • 150 g mąki ryżowej / rice flour
  • 100 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 100 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 100 ml oliwy / olive oil
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego / heaped tablespoon ground flaxseed
  • 1/2 łyżeczki sody / easpoon baking soda

Sposób przygotowania / Instructions:

Suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy oliwę, rozcieramy w palcach, natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy zmiksowane wraz z zalewą oliwki i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wilgoć. Dłonie oraz stolnicę silikonową smarujemy oliwą. Na stolnicy formujemy z ciasta cienkie wałeczki, układamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno Smacznego i na zdrowie! Instructions: Put the dry ingredients together and add the oil. Then, rub it into the flour with your fingers. Next, add the olives which have been blended together with their marinate to the greased flour and knead the dough. Put it all aside for 10-15 minutes so that the flaxseed absorbs the water. Grease your hands and the silicone pastry board with olive oil. Form thin dough rolls on the pastry board. Put them on a baking tray lined with parchment paper. Put it in the oven heated up to 180°C and bake for around 40 minutes. Serve hot or cold. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "164. "Grissini z oliwkami" / "Grissini with olives""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany