40. „Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora”

Pobierz PDF

Dziś już 40 internetowy odcinek Atelier Smaku. W końcu udało nam się nakręcić obiecane przepisy, którymi częstujemy Was podczas różnych pokazów kulinarnych. Zapraszamy na chrupiące gryczane bliny, do tego hummus z tymiankiem i majonez z kalafiora. Kapka truflowego balsamico oraz białe bezalkoholowe wino i nie potrzeba nam już niczego więcej do szczęścia 🙂 Dobrej zabawy i smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut plus czas gotowawania ciecierzycy i kalafiora
Czas przygotowania hummusu : ok. 2 godziny + czas moczenia ciecierzycy
Ilość: kilka porcji

Składniki - Bliny

  • 50 dag mąki gryczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • olej do smażenia
  • truflowy krem balsamiczny do dekoracji

Składniki - Hummus

  • 20 dag suchej ciecierzycy
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 garść liści świeżego tymianku

Składniki - Majonez z kalafiora

  • mały kalafior
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 cytryny
  • słoiczek musztardy sarepskiej
  • 1-2 łyżeczki czarnej soli w zależności od wielkości kalafiora

Sposób przygotowania

Bliny:
W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę mieszamy mąkę z siemieniem oraz solą i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i mieszamy cały czas, podlewając wodą, aż do uzyskania rzadkiego ciasta racuchowego. Całość odstawiamy na 20 minut. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z hummusem, majonezem z kalafiora, gałązką świeżego tymianku i kapką truflowego balsamico.

Hummus:
Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemyją do miękkości przez około godzinę. Odsączoną ciecierzycę miksujemy z oliwą, tahini, solą i sokiem z cytryny na jednolitą masę o konsystencji kremu. Jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody z gotowania. Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku.

Majonez z kalafiora:
Gotujemy kalafior na parze, aż do całkowitej miękkości. Studzimy, miksujemy kalafior z czarną solą do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz miksujemy, powoli wlewamy olej słonecznikowy, cały czas miksując, następnie powoli wlewamy sok z cytryny - cały czas miksując, na samym końcu dodajemy musztardę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Uwaga! Wszystkie składniki na majonez muszą mieć taką samą temperaturę.

Brak opini dla przepisu dla "40. "Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany