Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora / Buckwheat blini with hummus and cauliflower mayonnaise (40)

Pobierz PDF

(odc. 40)

Dziś już 40 internetowy odcinek Atelier Smaku. W końcu udało nam się nakręcić obiecane przepisy, którymi częstujemy Was podczas różnych pokazów kulinarnych. Zapraszamy na chrupiące gryczane bliny, do tego hummus z tymiankiemmajonez wegański z kalafiora. Kapka truflowego balsamico oraz białe bezalkoholowe wino i nie potrzeba nam już niczego więcej do szczęścia 🙂 Dobrej zabawy!

 

 “Buckwheat blini with hummus and cauliflower mayonnaise”

We’ve finally managed to make the episodes with the dishes which we offer you during different live cooking shows.

Here are the crispy blini and thyme hummus or cauliflower mayonnaise to go with them.

A drop of truffle balsamico and white alcohol-free wine – what more could we ask for? 🙂

Składniki

Czas / Time: 30 min. plus czas gotowania ciecierzycy i kalafiora / 30 min. + chickpea and cauliflower boiling time
Czas przygotowania hummusu : ok. 2 godziny + czas moczenia ciecierzycy / about 2 hours + chickpea soaking time
Ilość / Amount: kilka porcji / several portions

Składniki - Bliny / Ingredients - Blini:

  • 500 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 50 g drożdży / yeast
  • 1/2 łyżeczki cukru / teaspoon sugar
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • Woda / Water
  • Olej do smażenia / Oil for frying
  • Truflowy krem balsamiczny do dekoracji / Truffle balsamic cream for decoration

Składniki - Hummus / Ingredients - Hummus:

  • 200 g suchej ciecierzycy / dry chickpea
  • 6 łyżek oliwy / tablespoons olive oil
  • 3 łyżki tahini / tablespoons tahini
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • Sok z 1 dużej cytryny / Juice from 1 large lemon
  • 1 garść liści świeżego tymianku / handful fresh thyme leafs

Składniki - Majonez z kalafiora / Ingredients – Cauliflower mayonnaise:

  • Mały kalafior / Small cauliflower
  • 250 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 250 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 2 cytryny / lemons
  • 1 słoiczek musztardy sarepskiej / small jar Sarepta mustard
  • 1-2 łyżeczki czarnej soli w zależności od wielkości kalafiora / 1-2 teaspoons black salt, depending on the size of the cauliflower

Sposób przygotowania / Instructions:

Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora przepis
Bliny:
W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę mieszamy mąkę z siemieniem oraz solą i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i mieszamy cały czas, podlewając wodą, aż do uzyskania rzadkiego ciasta racuchowego. Całość odstawiamy na 20 minut. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z hummusem, majonezem z kalafiora, gałązką świeżego tymianku i kapką truflowego balsamico. Smacznego i na zdrowie!

Hummus:
Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemyją do miękkości przez około godzinę. Odsączoną ciecierzycę miksujemy z oliwą, tahini, solą i sokiem z cytryny na jednolitą masę o konsystencji kremu. Jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody z gotowania. Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku.

Majonez z kalafiora:
Gotujemy kalafior na parze, aż do całkowitej miękkości. Studzimy, miksujemy kalafior z czarną solą do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz miksujemy, powoli wlewamy olej słonecznikowy, cały czas miksując, następnie powoli wlewamy sok z cytryny - cały czas miksując, na samym końcu dodajemy musztardę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Uwaga! Wszystkie składniki na majonez muszą mieć taką samą temperaturę. Blini: Dissolve the yeast in warm water with sugar. Mix the flour with flaxseed and salt and put it together with the yeast. Keep stirring and adding water until you get a thin, pancake dough. Let the dough rest for 20 minutes. Use a spoon to put the dough into a frying pan with heated up oil. Fry on both sides until they brown. Serve them with hummus, cauliflower mayonnaise, a sprig of fresh thyme and a drop of truffle balsamico. Hummus: Soak the chickpeas overnight. Then, boil them until they soften for about an hour. Blend the drained chickpeas together with olive oil, tahini, salt and lemon juice into a smooth cream. If it is too thick, add a little water left from the boiling. At the end, mix it with chopped thyme leafs. Cauliflower mayonnaise: Steam the cauliflower until it softens completely. Cool it and blend it together with black salt until it's smooth and silky. Add coconut milk and blend again. Add sunflower oil slowly and keep blending. Then, add lemon juice slowly and continue blending. At the very end, add the mustard and blend again thoroughly. Note! All the mayonnaise ingredients must be of the same temperature. Have fun and bon appétit!

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora / Buckwheat blini with hummus and cauliflower mayonnaise (40)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany